Служби заштите и спашавања наше општине уручена је вриједна донација ново ватрогасно возило и спасилачка опрема, коју је обезбиједила Влада Јапана.

Тим поводом, одржана је конференција за представнике медија у просторијама поменуте Службе, којој су присуствовали Њ.Е. Ђинићи Мурајама, амбасадор Јапана у Црној Гори, Драгослав Шћекић, предсједник општине Беране, и Мирсад Мулић, директор Директората за ванредне ситуације.

Предсједник Шћекић је истакао да се годинама уназад општинска спасилачка екипа, суочавала са проблемима приликом интервенција, а посебно у погледу недостатка специјалних теренских возила и опреме, те је овај пројекат у том погледу много значајан.

„У циљу побољшања ефикасности и квалитета рада неопходно је да се наша Служба заштите континуирано опрема. Побољшање оперативне спремности, која чини важан дио јединственог Система спасавања и заштите Црне Горе, унаприједиће исти, нарочито на сјеверу, гдје наши спасиоци излазе у сусрет и колегама из сусједних општина, тако да ће овај пројекат и вриједна донација бити на услузи цијелом региону“, казао је предсједник и подвукао да је недостатак теренског специјалног возила за ситуације у којима је брза реакција приликом спашавања пресудна утицао на ефикаснот наших спасилаца у прошлости.

Амбасадрор Јапана Ђинићи Мурајама рекао да Јапан, као земља која се често суочава са природним катаклизмама, посебно са земљотресима, одлучује да помаже мале општине каква је општина Беране.

„Управо данас се у Јапану догодио земљотрес у којем има и људских жртава. Ми се одлучно супротстављамо природним непогодама и зато помажемо општине као што је Беране. Наставићемо да пружамо помоћ Црној Гори“, рекао је Мурајама.

Влади и амбасадору Јапана Мурајами захвалио се и директор Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић, рекавши да је ова помоћ Беранама истовремено и помоћ Црној Гори.

„Одлука Владе Јапана да овако вриједну донацију опредијели за беранску Службу заштите и спашавања је добра одлука. Наиме, ради се о служби која својим кадровским потенцијалном и професионалним ангажманом заслужује пуну пажњу и поштовање, и у том погледу, налази се у самом врху области заштите и спашавања у Црној Гори“, закључио је на крају.

На конференцији је саопштено да вриједност возила и опреме која је донирана беранским ватрогасцима износи 72.339 евра.