Млади ће остати да живе и раде у Беранама

Предсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић, предсједник Општине Вуко Тодоровић и њемачки инвеститор и власник компаније „Elite-private Jet Service“ Мајк Штајнмилер потписали су данас Меморандум о сарадњи у вези валоризације Аеро-парка Беране.

Да је данас нови почетак за Беране и Црну Гору, казао је Предсједник Абазовић. Како је казао, АЕРО Парк Беране ће отворити једну нову перспективу са директним радним мјестима. 

“Држава са једне стране, уз велику вољу општине са друге стране, заједно са заинтересованим инвеститором учиниће све да се све административне процедуре заврше у најбржем могућем року, како би могла да почне реализација пројекта који има шири државни значај а то је отврање AIR PARK-а Беране. Од стране инвестритора смо обавијештени да се не ради само о враћању у функцију аеродрома, у смислу аеродромских операција, већ ће бити пропраћен са неколико компатибилних бизниса везаних за нано технологију која ће учинити да аеродром постане енергетски независан”, казао је Абазовић.

Предсједник Општине Тодоровић казао је да  ово представља велики дан за све грађане Берана и Црну Гору.

“Потписивање моморандума о разумијевању видим као иницијални корак у рјешавању и коначном стављању тачке на причу о активирању аеродрома. То ће бити велики замајац за развој наше општине и цијеле државе. Добро је што су, осим активирања аеродрома, обухваћене двије фабрике, од којих је једна за нано технологије, што ће повући за собом додатне инвестиције. Отварање аеродрома неће имати утицај само на запошљавање, већ ће се много фирми послије тога лакше одлучити да инвестира у наш град. Веома брзо ћемо оформити радну групу коју ће чинити чланови и представници Владе, Општине и инвеститора, која ће се бавити техничким питањима. Сигуран сам да ће Општина и Влада дати допринос да се што прије крене у реализацију овог пројекта, од којег зависи убрзани развој нашег града”, истакао је Тодоровић.

Компанија „Elite-private Jet Service“ у сарадњи са Future World Technologies планира да поново стави у функцију Аеро Парк Беране. У складу са њиховим интенцијама планирају да развију први иновативни, самоодрживи аеродром будућности. У оквиру њиховог предлога радиће се и на нано соларној технологији и према тренутном концепту планирана инвестиција је 30 милиона еура, док је инвестиција у аеродром планирана на износ од 45 милиона еура, што значи да је укупна планирана инвестиција 75 милиона еура.

“Након бројних разговора са представницима Владе, Општине Беране, фирмама и инвеститорима дошли смо до историјског дана да потпишемо овај историјски споразум. Лично бих се захвалио премијеру Абазовићу, без којег данас не бисмо били овдје. Такође се захваљујем Општини Беране и мојој продици што су сви радили на томе да овај пројекат реализујемо. Овако нећемо обезбиједити само отварање стотине нових радних мјеста, него ћемо успјети да доведемо нове производње и технологије. Црна Гора је држава која се налази на прекретници. Понекад то зна да буде болно, али понекад тај преокрет доноси нешто ново и боље, а примјер за то је берански аеродром. Захваљујући планираним инвестицијама читав регион се може у потпуности преокренути, а са новим одрживим технологијама и радним мјестима гарантује се останак младих људи на овом подручју”, истакао је Штајнмилер.

Све активности реализоваће се у складу са Законом о јавно приватном партнерству и у сарадњи са Општином Беране и надлежним агенцијама за питања ваздушног саобраћаја. Након данашњег потписивања меморандума радиће се на стварању административних претпоставки за реализацију предметне инвестиције у што краћем року.

Потписивању Меморандума присуствовали су предсједник Скупштине општине Беране Новица Обрадовић, потпредсједници Општине Дамјан Ћулафић и Младен Премовић, Министар здравља Драгослав Шћекић, државни секретар Дарко Стојановић, Владан Драшковић, извршни директор Аеродрома Црне Горе, Елдин Добарџић предсједник Одбора директора Аеродрома Црне Горе , Горан Страхиња, директор Агенције за инвестиције, Илија Мугоша савјетник у кабинету Предсједника Владе и Марија Крговић, савјетница предсједника Владе.