Поводом званичног представљања пројекта Osnaži.Me у уторак, 30. јуна 2020. године са почетком од 13.00 часова одржаће се онлајн панел дискусија под називом – Колико си одваЖЕНА да постанеш оснаЖЕНА?

У овој дискусији ће учествовати успјешне, младе жене које су постале дио овог пројекта и сада као оснаЖЕНЕ амбасадорке пружају примјер и подршку младим женама на њиховом путу ка даљем развоју каријере. Како да се пријавите и на панел дискусију погледајте на њиховој Фејсбук страници, док више информација о самом пројекту можете пронаћи на званичном веб сајту пројекта Osnaži.Me. Општина Беране је партнер на пројекту.

Неки од кључних изазова са којима се млади боре, нарочито након завршетка пандемије вируса Ковид-19, јесу економска зависност и незапосленост. Процјењује се да је око 35 одсто младих у Црној Гори узраста од 17 до 25 година незапослено, док овај проценат значајно расте када је у питању женска популација, што потврђују и статистички подаци који кажу да је око 40 одсто младих жена у Црној Гори незапослено. Ако погледамо сјевер Црне Горе, стопа незапослености код цјелокупне популације је и до 3 пута већа у поређењу са централним регионом, односно чак 6 пута већа у поређењу са приморским дијелом Црне Горе.

Неки од инхибирајућих фактора у развоју каријере код младих жена могу бити одсуство доброг радног искуства, недовољан ниво образовања, инертност у погледу похађања додатних обука, али и недостатак добрих узора успјешних жена које би подстакле младе жене да се развијају у пословном смислу. Даље, патријархално друштво је и даље веома изражено у појединим дјеловима и оваква структура додатно отежава младим женама каријерни развој. Посљедњих година су у централном региону остварени одређени помаци у сегменту оснаживања младих жена, док се ситуација по овом питању на сјеверу Црне Горе није много промијенила.

Имајући у виду све ове проблеме и забрињавајуће статистичке податке, покренут је национални пројекат Оснажи.Ме који има за циљ да младим женама на сјеверу Црне Горе омогући прилику да препознају своје вриједности и сопствени потенцијал, кроз сегмент формалне и неформалне едукације, оснажујући их у креирању нових пословних и предузетничких прилика. Национални пројекат Osnaži.Me покренуо је Омладински клуб Беране, уз подршку V+O Communication. Пројекат се реализује под покровитељством Кока-Кола Фондације и уз институционалну подршку Министарства спорта и младих Републике Црне Горе, Општина Беране, Пљевља и Мојковац.