Општински тим  за заштиту и спашавање одржао је данас 3. сједницу, како би се предузеле додатне мјере, искористили сви ресурси у циљу заштите грађана и спрјечавања ширења корона вируса у нашем граду и у Црној Гори.

3. сједница Општинског тима за заштиту и спашавање

Састанком је предсједавао предсједник општине Драгослав Шћекић, који је на самом почетку истакао забринутост због непоштовања наредби  дијела грађана који се не понашају у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе, Националног координационог тијела за заразне болести и Министарства здравља, и још једном упутио апел на стриктно поштовање препоручених мјера и схватање озбиљности тренутне ситуације и личне одговорности појединца за себе, своју породицу и најближе.

Предсједник Шћекић је у име Општине Беране Општој Болници и Дому здравља понудио финансијску помоћ у износу од 30.000,00 € за набавку медицинске опреме, за шта најодговорнији у тим институцијама утврде да им је најпотребније и најхитније у овом тренутку.

Командир  Службе за заштиту и спашавање Тихомира Богавац, истакао је да је задњих дана повећан број пожара на територији општине Беране које су наши ватрогасци успешно  локализовали.  Апелујемо да грађани покажу већу одговорност током радова које изводе на својим имањима и избјегну употребу отвореног пламена како би припадници Службе заштите и спашавања имали више времена да се ставе на располагање општинском тиму и  да се  усмјере на акцију дезинфекције градских улица. Богавац је истакао да су сви оперативци на терену, и да је извршено прање и дезинфекција  улица у ужем градском језгру, у кругу Опште болнице и Дома здравља, уз  појачану количину  хлора у води.

Директор Водовода и канализације Вуко Тодоровић, истакао је да грађани не треба да брину о води за пиће, јер су обезбијеђене велике залихе хлора, којим се вода  за пиће хлорише.

Према незваничним информацијама и анонимним пријавама грађана  уочена је појава: нелегалних таксисти, окупљање људи у затвореним угоститељским објектима, веће групе људи на спортским игралиштима (полигонима), на аеродрому, иако сви знамо да је на снази Наредба Министарства здравља о забрани окупљања грађана на јавним површинама  и обустава тахи превоза. Указано је на потребу праћења изричите примјене Наредбе Министарства здравља од стране Комуналне полиције и Управе полиције како би се ефикасније утицало на  сузбијање појава коју утичу на ширењу  и преношењу новог корона вируса.

Директор Комуналног предузећа Саво Вучетић је казао да је у складу са Наредбом координационог тијела за заразне болести и препорукама Института за јавно здравље, Бувља пијаца затворена, Млечна пијаца ради, тако што је ограничен број људи, чиме се поштује прописана социјална дистанца, а чији рад прате радници ресорног предузећа. Грађани су путем локалног емитера „Радио Берана“ обавијештени и свакодневно се обавјештавају да сахране се врше искључиво у кругу породице.

Позивамо грађане да се приликом чекања у редовима испред апотека, финансијских институција, пекара и трговинских објеката обавезно поштује прописана социјална дистанца која је у овом критичном епидемиолошком тренутку најважнија и најсигурнија.

3. сједница Општинског тима за заштиту и спашавање