Филмско остварење „Тежина ланца 3“ српско – канадског режисера и продуцента Бориса Малагурског, биће премијерно приказан у понедељак, 2. марта, у 19 часова, у беранском Центру за културу.

Филм "Тежина ланца 3" премијерно у Беранама

Трећи дио ове контраверзне документарне трилогије говори о томе како је изазвана еколошка катастрофа током НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године, као и колико су штетни осиромашени уранијум и генетички модификована храна. Филм се бави и начинима на који државе могу суверено да одлучују о својој судбини, као и шта се крије иза иницијативе за изградњу мини – хидроцентрала, односно ко је крив за загађење животне средине. Радња овог документарца не заобилази ни економски притисак неолибералног поретка у свијету, који у јурњави за профитом, не обраћа пажњу на негативне еколошке и климатске последице.

Остварење Малагурског такође доноси и позитивне приче људи који су се супроставили систему, борили за праве вриједности и побиједили, у нади да ће и филмска публика бити инспирисана да нешто предузме у својим срединама и мијења друштво на боље.

Премијери филма у Беранама присуствоваће и сам аутор, Борис Малагурски који ће након завршетка филма одговарати на питања публике.

За филм „Тежина ланаца 3“ улаз је слободан.