У Беранама је, у оквиру Беранског културног љета, завршена манифестација Дани руске културе , која је трајала од 19. до 25. јула ове године. Иначе, Дани руске културе су свечано отворени 19. јула у  Спомен кући „Војвода Гавро Вуковић“ изложбом фотографија „Најљепша земља“, коју је припремио Руски географски центар у Београду. Изложбу је отворио Отправник послова Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори, Владимир Гурко, а говорили су још Њ.П. Епископ будимљанско – никшићки Господин Јоаникије, предсједник Скупштине општине Беране, Новица Обрадовић, представник Руског географског центра у Београду, Мирољуб Милинчић и одборница из града Одинцова Лариса Бархатова, која је овим поводом допутовала са савјетницом Наталијом Васиљевом. Свечаном отварању су присуствовали и представници Амбасаде Русије: Први секретар Александар Белченко и шеф протокола Кирил Киржа, предсједник Општине Драгослав Шћекић са сарадницима и бројни грађани наше општине. Претходно су  предсједник Општине Драгослав Шћекић и Њ.П. Епископ будимљанско – никшићки Господин Јоаникије,   примили Отправника послова Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори, Владимира Гурка са сарадницима. Након отварања изложбе фотографија, московски фолклорни ансамбл „Родник“ је у сали Центра за културу одржао концерт, а наредног дана, 20. јула, ансамбл „Родник“ је у поподневним часовима одржао концерт у порти манастира Ђурђеви Ступови, након чега их је примио Њ.П. Епископ будимљанско – никшићки Господин Јоаникије. Истога дана у 20, 00 часова у сали Центру за културу , музичари из Санкт Петербурга, Љев Журавски (кларинет) и Јелисавета Украинска (клавир) су одржали концерт.

  1. јула је ,у галерији Полимског музеја, одржан округли сто на тему „Односи Русије и Црне Горе кроз вјекове“. Учесници округлог стола били су Њ.П. Епископ будимљанско – никшићки Господин Јоаникије, проф. др Александар Животић, историчар, трећи секретар у Амбасади Руске Федерације у ЦГ, Игор Фиљук, проф. Предраг Вукић, др  Милена Мартиновић, а медијатор округлог стола је био историчар Горан Киковић.
  2. јула у Центру за културу приказан је документарни филм „Страдање царске породице Романов“, док је 25. јула је у галерији Полимског музеја оржана промоција књиге аутора Зорана Локтионова „Руси у Црној Гори“. О књизи су говорили Горан Киковић, историчар и Бранислав Оташевић.

Овогодишњи организатори  манифестације Дани руске културе били су: Општина Беране, Амбасада Руске Федерације у Црној Гори, Епархија будимљанско – никшићка, Россотрудничество у Црној Гори, Центар за културу и Полимски музеј.

Општа је оцјена да су Дани руске културе ове године били и богатији и садржајнији, као што је и овогодишња манифестација  показала да Општина Беране даје значајан допринос како би традиционално пријатељски односи двије братске државе ишли узлазном линијом.