Elementarne nepogode izazvane obilnim padavinama prethodnih dana na području opštine Berane uzrokovale su izlivanje potoka, rijeka i atmosferskih voda, što je dovelo do pojave klizišta, odrona i prouzrokovalo devastaciju putne infrastrukture i ugoržavanje objekata stanovanja u jednom broju mjesnih zajednica, saopšteno je iz Agencije za izgradnju i razvoj Opštine Berane.

Zbog padavina ugrožena infrastruktura, opštinske službe uspijevaju da kontrolišu situaciju

Putna infrastruktura je ugrožena u mjesnim zajednicama Štitari, Crni Vrh, Talum, Buče i Šekular, dok je do izlivanja podzemnih voda došlo u Petnjiku, Vinickoj, Docu, Lušcu, Pešcima, Donja Ržanici, Donjim Lugama, kao i naselju Riversajd.

Ekipe Agencije za izgradnju i razvoj su zajedno sa Komunalnim preduzećem, Službom zaštite i spasavanja i određenim brojem privatnih preduzetnika uspjele da kanališu atmosferske vode u najvećem dijelu i umanje opasnost od dalje devastacije putne infrastrukture, kao i da zaštite objekte stanovanja u ugroženim podrčujima naše opštine“, kazao je direktor Agenicije Miro Vešović.

Napomenuo je da je na vodovima javne rasvjete zbog padavina došlo do prekida kablova i rušenja stubova, te da je nekoliko naselja na teritoriji opštine ostalo bez javne rasvjete ali da su ekipe Agenicije na terenu i otklanjaju kvarove na mreži.

„U ovom trenutku ne možemo dati preciznu informaciju o šteti koja je nastala usljed elementarnih nepogoda, ali na osnovu stanja na terenu evidentno je da će na određenim putnim pravcima, kao što su lokalni put Berane –Štitare – Bubanje, Crni Vrh – Veliđe i put u MZ Petnjik, biti potrebna detaljna sanacija. To će ustanoviti nadležni opštinski sekretarijati i službe, kao i Komisija za elementarne nepogode, kako bi u narednom periodu pomenute putne pravce obezbijedili za nesmetano odvijanje saobraćaja“, saopštio je Vešović.