„Parcela nije u vlasništvu Opštine i nismo obaviješteni da se vrše istraživanja, ali pružićemo podršku da se okončaju ista“, kazao je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić u izjavi za Dnevnik na RTCG.

Zaustavljeni radovi na rekonstrukciji benzinske stanice, pronađeni skeletni ostaci

Lokalitet na kojem je benzinska stanica u Beranama ovih dana zaokuplja pažnju javnosti. Na mjestu na kojem se rekonstruiše objekat radnici su naišli na skeletne ostatke, tako su umjesto građevinara poslove preuzeli arheolozi.

Prema riječima direktorice Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Biljane Brajović, kako prenosi Pobjeda, oni su u razgovoru sa stanovnicima Berana, Islamskom zajednicom, a i na osnovu raspoložive literature došli do zaključka da se na tom lokalitetu nekada nalazilo groblje pripadnika islamske vjeroispovijesti. Još nije poznato kom periodu bi ovo groblje moglo da pripada.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić je povodom novonastale situacije u izjavi za Radio televiziju Crne Gore (RTCG), saopštio da iskreno žali što je došlo do toga.

„Mi, kao Opština Berane, nismo do sada obaviješteni da su na toj lokaciji pronađeni skeletni ostaci i da je u toku ispitivanje“, objasnio je predsjednik.

„Parcela, za koju se tokom iskopavanja došlo do zaključka da je nekada određena za sahranjivanje Muslimana u Beranama, nije u vlasništvu Opštine“, rekao je Šćekić, ali je naglasio da je lokalna samouprava spremna da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne da se započeta istraživanja okončaju.

„Mi smo bezrezervno tu da izađemo u susret, ali svakako se nadamo da će oni koji izvode radove, odnosno na čijoj površini se izvode, biti maksimalno odgovorni i da će što je potrebno preuzeti da bi se na najbolji način sve to završilo“, kazao je predsjednik Šćekić u izjavi za javni servis.

Zaustavljeni radovi na rekonstrukciji benzinske stanice, pronađeni skeletni ostaci
Fotografija: Pobjeda

Podsjetimo, prema riječima direktorice Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore oni su sve pripremne radnje blagovremeno obavili i trenutno čekaju odgovor Ministarstva kulture koje je nadležno u domenu finansiranja arheoloških iskopavanja.

„Obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazimo, period godine i trenutne epidemiološke mjere postavljeni zadatak neće biti jednostavno realizovati. Međutim, uz sve poteškoće ipak smatramo da možemo adekvatno i uz poštovanje svih etičkih i metodološkh principa odgovoriti i maksimalno stručno realizovati ovo istraživanje“, kazala je Brajović.