Prva faza sanacije neuređenog odlagališta na Vasovim vodama počela je zvanično danas, radovima na sanaciji Lučkog potoka.

Tim povodom izjave za javnost, uz prisustvo mještana Beransela  dali su predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, državna sekretarka za zazaštitu životne sredine Daliborka Pejović, predsjednik MZ Beranselo Slobodan Lončar i predstavnik Tehnoputa Mijo Peruničić.

 

Gradonačelnik Berane Dragoslav Šćekić kazao je da početak sanacije smetlišta na Vasovim vodama predstavlja značajan korak u rješavanju ekoloških problema u Crnoj Gori.

„Želim posebno da se zahvalim mještanima mjesne zajednice Beranselo koji su u prethodnom periodu svojim aktivnostima podigli nivo ekološke svijeti u Crnoj Gori, kao i nadležnom ministarstvu koje je prihvatilo njihove sugestije“ – rekao je Šćekić.

Pejović je  kazala da je danas započeta prva faza radova i da ona predstavlja hitne intrevencije radi sprečavanja raznošenja otpada sa postojećeg odlagališta duž Lučkog potoka i odnošenje otpada u rijeku Lim. „Druga faza obuhvata izradu glavnog projekta sanacije neuređenog odlagališta i samu sanaciju. Tako će, prije svega, na zadovoljstvo mještana, biti zatvorena svaka mogućnost daljeg odlaganja otpada na Vasovim vodama, što svakako ide u prilog zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnog okruženj“ – kazala je Pejović.

„Poslije svega se pokazalo da je naša višegodišnja borba za očuvanje Vasovih voda bila opravdana. Sada nam ostaje da se nadamo da će se predviđeni radovi obavljati onako kako je to i najavljeno i da nakon toga poželimo da više niko u Crnoj Gori ne doživi ono što je doživljavao narod Beransela“ – rekao je predsjednik ove MZ Slobo Lončar.

Sanacija neuređenog odlagališta na lokaciji Vasove vode u opštini Berane sprovodi se u dvije faze i to:

– I faza koja predstavlja hitne intervencije radi sprječavanja raznošenja otpada sa odlagališta duž Lučkog potoka i odnošenje tog otpada u rijeku Lim;
– II faza predstavlja izradu glavnog projekta sanacije i samu sanaciju ovog odlagališta.

IMG_20160601_141552-01 (Large)

Ovim projektom predviđena je, između ostalog, izgradnja zatvorenog kolektora za sprovođenje voda Lučkog potoka. Na navedeni način pojava klizišta neće prouzrokovati da vode Potoka transportuju otpad do rijeke Lim sa posljedicama ugrožavanja zemljišta i objekata u okruženju. Tender za prvu fazu Projekta raspisan je krajem 2015. godine, a kasnio je zbog žalbenih procedura kod Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki. Izabran je izvođač „TEHNOPUT-MNE“ D.O.O. Podgorica sa kojim je potpisan ugovor 20. maja 2016. godine. Radovi na prvoj fazi počinju danas, 01. juna 2016. godine i u skladu sa pomenutim ugovorom trajaće 40 dana.

U toku je revizija glavnog projekta sanacije tj. druge faze, koji će biti završen sredinom juna o.g. Tender za izbor izvođača radova planiran je za početak jula i planirano je da isti bude izabran krajem 2016.

Vrijednost prve faze je 109.357,23 eura, a druge faze biće poznata nakon izrade projektne dokumentacije. Procijenjena investiciona vrijednost druge faze je oko 1,5 miliona eura.

IMG_20160601_143425 (Large)IMG_20160601_140243