Opština Berane se i ove godine, zajedničkom akcijom čišćenja i uređenja grada u petak 7. juna – u periodu od 09.00 do 10.30, priključuje obilježavanju Svjetskog dana zaštite životne sredine.

tekst

Tim povodom, organizuje se čišćenje izletišta kod Spomen obilježja na Jasikovcu, kao i aktivnosti na uređenju jednog od urbanih područja u samom centru grada, u nastavku ulice VIII Crnogorske brigade.

Okupljanje učesnika je u 08.45 na poligonu OŠ „Radomir Mitrović“.

„Prvobitno je bilo planirano da to bude 5. juna ali zbog loših vremenskih uslova datum je promijenjen“, kazao je Miloš Kastratović, sekretar za komunalno – stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine.

Ove godine, obilježavanju ovog značajanog datuma – u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore, pridružio se dvadeset crnogorskih opština, a među njima i Opština Berane.

„Kao što je to bio slučaj i ranijih godina, tako smo i sada pružili podršku obilježavanju Svjetskog dana zaštite životne sredine, a tako će biti i u narednom periodu“, kazao je Kastartović.

On je naveo da se u pomenute aktivnosti jednako uključuje i vladin i nevladin sektor.

„Zajedničkom akcijom sa Komunalnim preduzećem i Agencijom za izgradnju i razvoj, te gradskim osnovnim školama „Vuk Karadžić“, „Radomir Mitrović“ i „Vukašin Radunović“, kao i nevladinom organizacijom „Sjeverna Zemlja“, sprovešćemo sjutra čišćenje i uređenje grada“, rekao je on i uputio poziv i ostalim institucijama i organizacijama da se pridruže istoj.

„Pozivam sugrađane da se priključe obilježavanju Svjetskog dana zaštite životne sredine i daju svoj doprinos očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine, odnosno da daju svoj doprinos ljepšem izgledu grada“, kazao je Kastratović.

Paralelno sa ovim aktivnostima, u dvorištima srednjih škola – Gimnazija “Panto Mališić”, SMŠ Dr “Branko Zogović”, SSŠ “Berane” i SSŠ “Vukadin Vukadinović” biće organizovane mini akcije i časovi na otvorenom posvećeni ekološkim temama.

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine organizuje Generalni sekretarijat Vlade, Zajednica opština Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Svjetski dan zaštite životne sredine 5. jun obilježava se kako bi se istakla važnost očuvanja životne sredine, jer na taj način štitimo naše zdravlje istovremeno čuvajuću prirodne resurse koji nisu nepresušni.