Naselje Riversajd očišćeno je juče od otpada, u zajedničkoj akciji Opštine Berane, Komunalnog preduzeća i romske organizacije mladih „Koračajte sa nama“.

Direktor Komunalnog Savo Vučetić, čiji su radnici i mehanizacija odradili najveći dio posla, rekao je ovim povodom:

„Radnici našeg preduzeća odvoziće otpad svaki dan ali su stanovnici naselja Riversajd u obavezi da isti odlažu u kontejnerima koji su predviđeni za to“.

Komunalno preduzeće je uvažilo zahtjev stanovnika ovog naselja da se kontejneri, koji su se nalazili, prema riječima mještana, u blizini kuća – budu premješteni na drugo mjesto.

„Izašli smo u susret zahtjevu mještana ovog naselja i odredilu drugu lokacije za tu namjenu“, naveo je direktor.

Povodom akcije čišćenja Riversajda, obratio se u ime Opštine Berane – savjetnik predsjednika, Zoran Jojić.

„Lokalna uprava ima dobru saradnju sa predstavnicima RE populacije u našem gradu, te se nadam da će ova akcija dati pozitivne rezultate“, kazao je on i pohvalio angažovanje Komunalnog preduzeća bez čijeg učešća ova akcija ne bi imala ovakav smisao i postignuti efekat.

„Moramo biti zadovoljni i angažovanjem mještana, pogotovo učenika – pripdanika RE populacije, iz OŠ „Radomir Mitrović“, koji su se zajedno sa svojim medijatorima pridružili akciji“, istakao je Jojić i dodao da je, dogovoreno da jedan stanovnik naselja bude zaposlen u Komunalnom preduzeću i da odžava reon koji mu bude dodijeljen.

Direktor Romske organizacije mladih „Koračajte sa nama“ iz Podgorice, Elvis Beriša, je kazao da je zajedno sa Opštinom Berane i Komunalnim preduzećem učinjeno da ovo mjesto bude bolje za život i podvukao da je u romskim zajednicama, koje su izolovane od društva, jedan od najvećih problema odlaganje otpada na neadekvatan način.

„Ovakve akcije su se i ranije sprovodile, ali u manjem obimu. Akciji su se u velikom broju pridružili mladi, djeca, zatim žene iz naselja, kao i učenici i njihovi medijatori, koji su imali ključnu ulogu u čitavom prcesu jer su animirali i mobilisali RE zajednicu“, rekao je on i objasnio da je samoj akciji prethodilo predavanje na temu „Značaj očuvanja životne sredine“, koje je u saradnji sa OŠ „Radomir Mitrović“ održano u toj ustanovi.

Napomene radi, ova akcija je realizovana u okviru projekta „Madi za mlade“, koji je podržan kroz program „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“ finansiranog od strane Evropske komisije kroz program IPA CSF, a kojeg realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac, u partnerstvu sa NVO Prima iz Crne Gore, organizacijom Partners iz Albanije, Asocijacijom za obrazovanje „Mladiinfo international“ iz Makedonije i Fondacijom volontera zajednice iz Turske.

print