Direktor Javnog preduzeća „Komunalno Berane“, Savo Vučetić, koji upravlja i azilom za pse lutalice i druge napuštene životinje, održao je danas konferenciju za medije upravo kod tog objekta, kako bi direktno odgovorio na predstavljanje i objavljivanje stanja životinja u tom smještaju, na pojedinim društvenim mrežama i u određenim medijima.

Vučetić je naglasio da azil za napuštene životinje u Beranama nije „mučilište“ za životinje, kako se to želi predstaviti. Već se tretman životinja i održavanje azila vrši u potpunosti u skladu sa zakonom.

„U azilu postoji kućni red. Tačno se zna da u vremenu od sedam do 15 časova svako može da uđe i obiđe azil, odnosno ukoliko neko želi može da udomi psa. Imamo zakazano vrijeme, tri puta nedeljno, da azil mogu da posjete ili iz NVO sektora ili medija, da se uvjere kakvo je stanje u azilu“, kazao je Vučetić.

Komunalno preduzeće odgovara samo za stanje unutar ograđenog prostora.

„Međutim, snimkom na društvenim mrežama, koji je potkan odgovarajućom muzičkom podlogom, namjera je bila da se uzburka javnost. Ti koji to rade za svoj posao dobijaju pare. Zašto onda oni, ako su tolike patriote i dušebrižnici ne otvore od tih para sopstveni azil za te životinje“, naglasio je on.

Opština Berane poziva NVO da se više bave problemima koje imaju djeca i socijalno ugrožena lica odnosno, da rade u funkciji dobrobiti građana. Pa samim tim, da ne budu učesnici očiglednih izbornih kampanja.

Od marta 2015. godine do danas, kazao je Vučetić, kroz ovaj azil prošlo je 708 pasa, udomljeno 441, eutanizirano 227, a u azilu trenutno ima 40 pasa.

„Sve životinje imaju tretman veterinara, tako što se svake godine raspisuje tender za te usluge. Ove godine izabran je Dr Ralević, koji kako je to i predviđeno vrši tretman pasa u azilu“ dodao je on.

Vučetić je podsjetio da je u Izvještaju o radu preduzeća, koji je podnio na sjednici SO-e Berane, odbornike i beransku javnost upoznao da je samo u prošloj godini iz našeg grada u azil prihvaćeno 166 pasa, od kojih je 120 udomljeno, a 46 je eutanizirano.

„Iz Ministarstva poljoprivrede, predstavnici veterinarske struke redovno vrše kontrolu azila i nijesu ništa našli što bi ukazalo da ne radimo kako treba. Jedine primjedbe bile su da se mora napraviti ambulanta i mokri čvor, kako bi azil bio kompletiran i da se ukoliko bude moguće prošire kapaciteti“, istako je direktor Vučetić.

On je predstavnicima medija pokazao i plakat, kojim je grad bio izlijepljen, a koji je aludirao na loše stanje u azilu.

“Ti isti koji su nas prozivali su prosuli granule u boksu. Pitam sve  da li postoji pas koji ima ovolike “butne kosti”,  koje su prikazane na ovom plakatu i da li u krugu azila postoji jama otvorenog tipa? Naravno da ne postoji“, zaključio je Vučetić.

Na današnju konferenciju za medije, zbog objektivnosti i boljeg upoznavanja javnosti, Vučetić je, kako je rekao, pozvao pored štampanih medija i državnu televiziju i televiziju Vijesti koje se nijesu odazvale.