U posjeti Opštini Berane danas je boravila delegacija Ministarstva odbrane, načelnik Generalštaba, general-pukovnik Ljubiša Jokić, državni sekretar, Slobodan Filipović i zamjenik komandira inžinjerijske čete, pukovnik Nikola Knežević, povodom izvođenja radova na putnom pravcu Šiško – Suvodo i obilaska pripadnika inžinjerijske čete.

Predsjednik opštine, Dragoslav Šćekić je gostima-partnerima, poželio dobrodošlicu i izrazio zahvalnost na posjeti, kao i na pomoći koju su Vojska CG i MO pružili opštini i njenim građanima prilikom sanacije šteta nakon poplava prošle godine, potencirajući da je ta pomoć bila veoma značajna. Takođe je iskazao spremnost i očekivanje da se saradnja Opštine i Vojske CG i u narednom periodu nastavi, jer je dosadašnja saradnja na zavidnom nivou, a u korist građana, kojima se stvaraju uslovi za bolji i kvalitetniji život.

Državni sekretar, g-din Slobodan Filipović, iznio je ocjenu da je posjeta opštini značajna i korisna, kao i da će se oblici saradnje Opštine, Vojske CG i MO, stalno unaprijeđivati i jačati. Otvaranje puteva na planinama i katunima su životno pitanje velikog broja građana sjevernih opština, a zajednički cilj MO i Opštine je poboljšanje infrastrukture. Vojska će uvijek biti na raspolaganju lokalnim samouprvama i građanima, pogotovo u vanrednim situacijama.

Načelnik Generalštaba, general-pukovnik, Ljubiša Jokić je istakao da očekuje da će se radovi koji su definisani Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji završiti do kraja jeseni. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, ti radovi će se okončati u martu naredne godine.

 

Izjave za medije

IMG_6159

Nakon sastanka u zgradi Opštine, domaćini su sa gostima obišli početak radova na putnom pravcu Šiška – Suvodo, gdje su se i obratili predstavnicima sredstava javnog informisanja.

Predsjednik Šćekić je izrazio zadovoljstvo potpisanim ugovorom o poslovno – tehničkoj saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Crne Gore, koji se tiče rekonstrukcije putne i vodovodne infrastrukture na ruralnom području, uz konstataciju da će stanovništvo imati veliku korist od ove saradnje.

„Mi smo odredili prioritetne putne pravce, a Šiška – Suvodo je jedan od tih. Ovo je put koji koristi značajan broj stanovnika naše opštine a koji je, kao što ste i sami upoznati, tokom poplavnog talasa bio znatno narušen. Ovo je samo nastavak saradnje sa Vojskom Crne Gore. Podsjetiću da smo nakon prošlogodišnjih poplava, na obostrano zadovoljstvo, zajedničkim aktivnostima rekonstruilsali vodovod u MZ Buče i na taj način dugoročno obezbijedili kvalitetno snabdijevanje vodom stanovništva u ovom kraju“, istakao je presjednik i dodao da je ovo tek početak izvođenja radova, kao i da  Opštini Berane puno znači pomoć države i Vojske u ovom dijelu, odnosno njene inžinjerijske čete koja je osposobljena da na kvalitetan način završi ovaj posao.

Državni sekretar Slobodan Filipović se zahvalio predsjedniku Šćekiću na organizaciji današnje posjete i kazao da je ovo jedan nastavak kontinuiteta dobre saradnje i rada Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore sa lokalnim samoupravama, odnosnom sa lokalnim stanovništvom.

„Shodno svojoj dinamici Ministarstvo odbrane je početkom godine uputilo dopis svim lokalnim samoupravama da izraze svoje potrebe u dijelu poboljšavanja putne i vodovodne infrastrukure. Opština Berane je iskazala svoje potrebe. Rezultat toga je zaključeni ugovor na koji je Vlada dala saglasnost i ovo je jedan u nizu ugovora realizovanih sa lokalnim samoupravama. Doprinos ovakvog ugovornog odnosa je višestruk. Inžinjerija VCG ima odlične uslove da pokaže svoje sposobnosti a lokalna samouprava da reguliše pitanja infrastrukture na zadovoljstvo stanovništva“, naveo je Filipović i objasnio da će i u narednom periodu nastaviti sa sličnim aktivnostima  prisutne da su određena materijalna sredstva uložili u dijelu mehanizacije i tehnike, dok će budžetom za skledeću godinu ministarstvo planirati značajna sredstva što se tiče ljudskih potencijala.

Zamjenik komandira inžinjerijske čete, pukovnik Nikola Knežević kazao je da je na putnom pravcu Suvodo – Šiška do sada završeno, sanirano i nasuto oko 3,5 kilometara puta, dok će u narednom periodu biti završeno još pet kilometara.

„Pored pružanja pomoći civilnim strukturama u  slučajevima požara, poplava i ogromnih količina snježnih padavina naša jedinica ima mogućnost da civilnim strukturama pomogne na malo drugačiji način, a to je probijanje, sanacija i rekonstrukcija određenih putnih pravaca kao što je slučaj u opštini Berane. Po završetku ovog putnog pravca radićemo ostale pravce, Crni vrh do Zagrada, MZ Šekular i potom iskop kanala za polaganje cijevi za vodovod na Cmiljevici. Sve ovo što radimo je dosta bitno za trenaž i obuku naših pripadnika“, zaključio je na kraju.