Druga faza projekta ,,Razvoj klastera i transformacija ruralnih područja“, koju je sprovela Opština Berane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) na području naše opštine u 2019. godini, uspješno je završena, zaključeno je na sastanku predsjednika opštine Dragoslava Šćekića i direktora projekta Igora Jovanovića sa saradnicima.

Predsjednik Šćekić je kazao da to potvrđuju konkretni rezultati koji su ostvareni tokom sprovođenja projekta u opštini Berane.

Asfaltirano je sedam putnih pravaca, ukupne dužine pet kilometara, u šest sela u našoj opštini. Izvršena je i kompletna sanacija i rekonstrukcija vodovoda u selu Zagorje”, naveo je predsjednik.

Naglasio je da bi bilo značajno da aktivnostma u trećoj godini realizacije projekta za razvoj poljoprivrede i ruralnog područja budu obuhvaćena i ostala beranska sela.

Naš interes je da se sačuvaju sela, odnosno da se spriječi odliv stanovništva kroz različite programe pomoći jer u suprotnom ne možemo govoriti o razvoju poljoprivrede„, istakao je predsjednik i predložio da ubuduće prilikom izvođenja radova budu bolje nadzorisani izvođači, kako bi se izbjegli eventualni propusti i stvorili negativni efekti.

Potpredsjednik opštine Rade Kljajić je kazao da bez ulaganja u sektor otkupa poljoprivrednih proizvoda nema značajnog poboljšanja poljoprivredne proizvodnje i da je Opština ušla u pripremu dokumentacije za izgradnju otkupnog centra kao strateškog cilja za ruralni razvoj opštine Berane.

Direktor projekta Igor Jovanović je rekao da će razmotriti sve predloge Opštine Berane i pohvalio izuzetnu saradnju sa Opštinom zarad zajedničkog interesa za uspješnost projekta na obostrano zadovoljstvo.

Na sastanku je bilo riječi i o komponenti 1 koja se ogleda u pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima u nabavci stočnog fonda, mehanizacije i građevinskog materijala, o čemu je govorio pomoćnik sekretara za poljoporivredu Milutin Mićović.

Period implementacije RTCP projekta je od 2017. do 2023. godine. Rezultati se ogledaju u dvije osnovne komponente prva je razvoj klastera, a druga je transformacija ruralnih područja koja se ogleda u ruralnoj infrastrukturi.

Sastanku je prisustvovao i šef Biroa za odnose sa javnošću, Nikola Urošević.