Na području naše opštine uspješno je realizovan javni poziv za podršku razvoju seoskom turizmu, koji je sproveo Sekretarijat za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Opštine Berane.

razvoj seoskog turizma

Na pomenuti poziv prijavilo se deset seoskih domaćinstava, koji pružaju usluge hrane i pića, kao i usluge smještaja u svojim objektima. Njih devet od ukupno deset je ispunilo kriterijume, te su predviđena novčana sredstva uplaćena pravnim licima kod kojih su aplikanti fakturisali robu, materijal ili uslugu.

razvoj seoskog turizma

Komisiju za kontrolu realizacije javnog poziva za podršku razvoju seoskom turizmu imenovao je resorni sekretar za poljoprivredu, Božo Premović

„Rok za realizaciju je ispoštovan, a Komisija je izašla na teren i izvršila kontrolu seoskih domaćinstva koja su aplicirala za sredstva. Tom prilikom ustanovljeno je da su odabrana domaćinstva uredno izmirila ugovorom naznačene obaveze“, kazao je on i dodao da je poziv realizovan na obostrano zadovoljstvo, kako naših uglednih ugostitelja sa jedne strane tako i službenika u opštinskom sekretarijatu sa druge.

razvoj seoskog turizma

U nastavku je istakao da će lokalna uprava nastojati da i ubuduće pruža što veću podršku za razvoj seoskog turizma tako što će povećati sredstva za ovu mjeru iz agrobudžeta.

„Kako smo saznali od vrijednih ugostitelja, sezona je bila više nego dobra. Gosti su dolazili iz Skandinavskih zemalja i Sredozemlja, kao i iz ostalih zemalja širom svijeta.  Svidjela im se netaknuta priroda naših sela, planina i jezera, bogata tradicionalna gastronomija, uključenost u svakodnevne radne obaveze ugostitelja, kao i ljubaznost i gostoprimstvo stanovništva“, zaključio je Premović.

razvoj seoskog turizma