Akcija povodom Međunarodnog dana čišćenja obala u Beranama je održana na dvije lokacije. Prva se odnosi na čišćenje dijela obale Lima, ispod talumskog mosta, u naselju Hareme, a druga u blizini Vatrogasnog doma na obilaznici.

Već četvrtu godinu zaredom nevladina organizacija “Zero Waste Montenegro”, u saradnji sa NVO “Naša Akcija”, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra, asocijacije BeMED i fondacije Princa Alberta II od Monaka, organizovala je aktivnosti u Crnoj Gori povodom Međunarodnog dana čišćenja obala.

Ove godine, više od deset NVO, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore, na 15 lokacija istovremeno, udružuju snage i doprinose rješavanju problema nagomilanog otpada na plažama i obalama rijeka i jezera. Uz ovo, uvedena je revizija sakupljenog otpada, odnosno njegova kategorizacija prema vrstama i markama (brendovima). Dobijeni podaci će biti korišćeni za analizu i dalje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.

U Beranama, akcija čišćenja je održana na dvije lokacije. Prva se odnosi na čišćenje dijela obale Lima, ispod talumskog mosta, u naselju Hareme, a druga u blizini Vatrogasnog doma na obilaznici.

Projekat je podržan od strane Opštine Berane – Sekretarijata za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine, Komunalnog preduzeća i sportsko-ribolovnog kluba „Lim“.

Kako je navela koordinatorka NVO “Zero Waste Montenegro” za Berane, Katarina Vujović ove akcije su jako važne, jer ljudima podižu svijest o važnosti i značaju očuvanja i zaštite životne sredine.

“Čovjek u današnje vrijeme često zaboravi na najvažniju stvar u životu, a to je zdravlje, a za zdravlje su važni način života i okruženje u kojem živimo. Najmanje što možemo da učinimo za okruženje je da pravilno odlažemo otpad na mjestima koja su za to predviđena, jer čuvajući prirodu – čuvamo sebe. I još da ne zaboravimo – mi ovu zemlju nismo naslijedili od predaka, već smo je pozajmili od potomaka“, kazala je Vujović.

Naglasila je i da se akcija sprovodi u saglasnosti i sa poštovanjem svih preporuka i epidemioloških mjera IJZ i NKT-a u cilju prevencije i zaštite od koronavirusa.

„Zahvalila bih se partnerima akcije a to su predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić i njegov tim iz Opštine Berane, koji se uvijek rado odaziva i koji su i sami inicijatori ovakvih akcija, zatim Komunalnom preduzeću, sportsko-ribolovnom klubu „Lim“ i Milutinu Mićoviću.

Posebnu zahvalnost dugujemo ovim divnim mladim ljudima, našim volonterima koji su svojom nesebičnim zalaganjem doprinijeli da se ova akcija uspješno realizuje“, zaključila je koordinatorka akcije.

Opština Berane će i ubuduće podržavati ovakve akcije i davati doprinos, kazao je Miloš Kastratović, sekretar za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne.

„Zahvaljujemo se NVO “Zero Waste Montenegro” što je organizovala ovu akciju u našem gradu. Ovo je dokaz da timskim radom možemo da uradimo dosta kako bi ovaj grad bio ljepši i čistiji, a životna sredina zdravija“, istakao je Kastratović.