Povodom obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, danas je organizovana sadnja drveća na nekoliko lokacija u gradu. Posađeno je 410 različitih vrsta sadnica.

USPJEŠNA AKCIJA: Posađeno 410 sadnica

Akciju “Nek gora zazeleni” pokrenuli su Generalni sekretarijat   Vlade Crne Gore i Zajednica opština, a svoj doprinos u obilježavanju ovog dana dali su Opština Berane, Komunalno preduzeće, Uprava za šume – PJ Berane, NVO „Sjeverna zemlja“ i učenici OŠ „Radomir Mitrović“.

Prema riječima Miloša Kastratovića, sekretara za stambeno – komunalne poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine, pošumljavanje je vršeno na tri lokacije i to u ulici Svetog Save, kod spomen obilježja na Jasikovcu i u ulici Mira i slobode (obilaznica).

„Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju stanovnicima Berana i ukažemo na značaj očuvanja prostora u kom živimo i naše prelijepe prirodeneNadam se da to što je Crna Gora ekološka država neće ostati samo na papiru. Vjerujem da će ova akcija pozitivno uticati na sve ljude i da ćemo biti primjer drugima kako se čuva i unapređuje ono što imamo“, kazao je Kastratović.

Direktor Komunalnog, Savo Vučetić kazao je da se ovo preduzeće uvijek rado odaziva ovakvim i sličnim akcijama, kao i da je ovo samo jedna u nizu onih koje sprovode zajedno sa Opštinom i nevaldinim sektorom.

„Na ovaj način želimo da dam svoj doprinos očuvanju životne sredine. To činimo pošumljavanjem, sadnjom drveća, ali i edukacijom najmlađih koji su danas ovdje sa nama“, naveo je direktor Vučetić.

USPJEŠNA AKCIJA: Posađeno 410 sadnica

Rita Barjaktarović iz resornog sekretarijata Opštine Berane za zaštitu životne sredine, kazala je da nismo baš najzadovoljniji stanjem u životnoj sredini.

„Jedino zajedničkim partnerstvom javne uprave, škola i nevladinog sektora možemo da poboljšamo stanje životne sredine, da uljepšamo naš grad, što upravo danas i radimo“, kazala je i dodala da Opština Berane i Komunalno preduzeće po nekoliko puta godišnje organizuju slične akcije u kojima učestvuju i učenici beranskih osnovnih i srednjih škola.

Zaposleni u Upravi za šume Crne Gore svakodnevno se bave poslovima pošumljavanja i pozelenjavanja prirodnih površina, pa su se sa zadovoljstvom priključili ovoj akciji.

“Za sađenje smo izabrali crni bor iz razloga što uspješno raste na ovim nadmorskim visinama i takođe smrču kao jednu veoma važnu vrstu koja je idealna za pošumljavanje površina poput ove na Jasikovcu”, kazao je inženjer Živko Vukanić iz Uprave za šume – PJ Berane.

USPJEŠNA AKCIJA: Posađeno 410 sadnica

U ekološkoj akciji učestvovali su učenici OŠ “Radomir Mitrović”, zajedno sa svojim profesorima.

“Naša škola često učestvuje u ovakvim ekološkim akcijama i na to sam izuzetno ponosna. Na ovaj način zajednički doprinosimo da grad bude ljepši i čistiji”, rekla je Anđela Femić, učenica osmog razreda OŠ “Radomir Mitrović”.

Za akciju “Nek gora zazeleni”, Uprava za šume obezbijedila je 150 sadnica crnog bora, 150 sadnica smrče, deset sadnica jasena i deset sadnica divlje jabuke, dok je  Komunalno preduzeće obezbijedilo dvadeset sadnica javora i dvadaset sadnica jasena. NVO „Sjeverna zemlja“ obezbijedila je 50 sadnica tuje koje je dobila kroz projekat „Čuvaj i štiti okolinu, jer ti to možeš“, koji je podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva sredstvima za 2019. godinu, a realizuje u partnerstvu sa NVO „Ekvivalent“ iz Podgorice.