„U završnoj fazi su radovi na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, kao tehnički najzahtjevnijem dijelu projekta
“Unapređenje sistema vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda” u Beranama“, saopšteno je nakon obilaska lokacija i istaknuto da su u toku tehnološke pripreme za puštanje u probni rad prečišćivača, koje je planirano polovinom aprila u trajanju od šest mjeseci, kao i aktivnosti na asfaltiranju prilaznih saobraćajnica.

Visoka predstavnica Evropske komisije, programski menadžer IPA fondova prekogranične saradnje u okviru Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiki pri EK, Magali Lenoel, zajedno sa predstavnicima Opštine Berane, Vukom Todorovićem, direktorom preduzeća Vodovod i kanalizacija; i Darkom Stojanovićem, savjetnikom u Službi predsjednika; i Uprave javnih radova, posjetila je lokacije na kojima se realizuje pomenuti projekat.

Ukupna vrijednost ovog projekata iznosi 12 miliona eura, od čega se 85 odsto finansira iz IPA fondova Evropske unije.

Prvog dana radne posjete, g-đa Lenoel je obišla hlornu stanicu u Dapsićima, pumpno postrojenje Centar i rezervoar za vodu Jasikovac.

Predstavnici Uprave javnih radova su je tom prilikom informisali o trenutnom statusu segmenta projekta koji se odnosi na poboljšanje sistema vodosnabdijevanja, a za narednu sedmicu planiran je tehnički pregled hlorne stanice u Dapsićima.

Takođe, privodi se kraju izgradnja nove kanalizacione mreže. Preostalo je polaganje još oko 300 metara cijevi, nakon čega će uslijediti asfaltiranje saobraćajnica duž kojih je postavljena nova kanalizaciona infrastruktura.

Posjeti su prisustvovali i predstavnica Evropske delegacije u Crnoj Gori, Adriana Micu, kao i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Revizorskog tijela Crne Gore, izvođača radova i nadzora.