Rukovoditeljka Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dijana Vučinić, boravila je u Beranama u okviru priprema za raspisivanje konkursa za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja za prostor stare hale sportova. Ona se sastala se sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem i saradnicima, nakon čega je uslijedio i terenski obilazak stare hale.

Gospođa Vučinić je predstavila novi pristup MORT u projektovanju i izvođenju javnih radova, kao i ulogu novoformiranog Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi, koje je zaduženo za pripremu projektne dokumentacije. Novi pristup u slučaju Berana znači da će u narednih mjesec dana biti raspisan međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rješenje prostora hale sportova, nakon čega će uslijediti priprema tendera za kompletnu projektnu dokumentaciju na bazi pobjedničkog rješenja. Sredstva za konkurs i izradu projektne dokumentaciju su obezbjeđena iz kapitalnog budžeta Crne Gore.

Predsjednik Šćekić je izrazio zadovoljstvo što je Berane među prvim  opštinama koje će iskoristiti novu metodologiju, jer je nedostatak projektne dokumentacije jedna od najvećih prepreka za obezbjeđenje finasijskih  sredstava za izgradnju infrastrukture  iz dostupnih fondova. S obzirom na značaj koji je stara hala sportova imala za razvoj grada, predsjednik je iskazao uvjerenje da će izgradnjom novog prostora i Berane ostvariti novi razvojni zamah.

Projektni zadatak po kome će biti raspisan konkurs predviđa da se uz obnovu sportskog terena osmisli rješenje koje će uključivati i kongresnu salu, kao i dodatne prostore koji će služiti  u sportske, kulturne i turističke svrhe. Stara hala sportova, nagrađivano arhitektonsko djelo iz 1981. godine  se urušila 2012. godine, nakon što je stub nosač popustio pod teretom velikih snježnih padavina.

print