Dvadeset učenika OŠ „Vladislav – Rajko Korać“ iz Štitara, uzrasta od prvog do četvrtog razreda, juče su u pratnji svojih učiteljica boravili u posjeti našoj lokalnoj samoupravi. Njih su ugostili predsjednik opštine Dragoslav Šćekić i predsjednik skupštine Novica Obradović, a potom su posjetili Polimski muzej i Službu zaštite i spašavanja.

tekst

Posjeta učenika je bila organizovana u sklopu plana i programa nastavnih aktivnosti za ovaj školski uzrast.

Predsjednik opštine ugostio učenike

tekst

Osnovce i njihove učiteljice – Milicu Labović, Tamaru Šćekić, Ivanu Kljajić i Nadu Bogavac, ugostio je u svom kabinetu predsjednik Šćekić.

Malene goste je zanimalo da li je teško biti predsjednik, zatim da li će njihova škola dobiti sportski teren, a jedan od učenika je izrazio želju da dobiju novu loptu – koja je kasnije i uručena, prilikom njihove posjete Službi zaštite.

Predsjednik je upoznao najmlađe Berance sa načinom funkcionisanja i djelovanjem lokalne uprave. Istakao je da je obrazovanje ključ uspjeha i zato Opština Berane posvećuje posebnu pažnju obrazovanju, kulturi i mladima.

„Već godinama unazad obezbjeđujemo besplatne udžbenike za sve osnovce, pomažemo prilikom rekonstrukcija školskih objekata i kupovine predmeta u cilju poboljšanja nastave“, kazao je predsjednik.

Opština Berane je u proteklom periodu za školu u Štitarima obezbijedila laptop i koš za školski teren, dok svake godine nagrađuje najbolje učenike osnovnih i srednjih škola sa područja opštine na svečanosti u Centru za kluturu.

„Vaša današnja posjeta je nastavak uspješne saradnje lokalne uprave sa školama. Mi smo među prvim opštinama u Crnoj Gori prepoznali svoj udio u obrazovnom programu i ovaj vid saradnje inicirali početkom 2014. godine posredstvom resornog sekretarijata za mlade“, naveo je predsjednik.

tekst

Učenici su pažljivo saslušali predsjednika Šćekića, a onda je došao red da oni odgovore na pitanje – čime žele da se bave kada odrastu. Smjenjivali su se najrazličitiji odgovori. Jedan je dječak je kazao da želi da bude policajac, drugi opet pravnik, dok je njihova drugarica kazala da će biti arhitekta.

Predsjednik SO Berane i sekretar Skupštine primili osnovce

tekst

Učenike su potom u skupštinskoj sali primili, Novica Obradović, predsjednik SO Berane i Zoran Jelić, sekretar Skupštine.

Oni su ih upoznali sa radom i načinom funkcionisanja lokalnog parlamenta i odgovarali na njihova postavljena pitanja. Nakon toga, osnovci su obišli kancelariju predsjednika skupštine i čuli više o onome šta je njegov posao.

Posjeta Polimskom muzeju i Službi zaštite

tekst

Tokom posjete Polimskom muzeju djeca su slušala o istoriji našeg kraja od zaposlenih u ovoj ustanovi.

tekst

Onda je došao trenutak za predah i odlazak u obližnju buregdžinicu, što su mališani sa zadovoljstvom prihvatili.

tekst

Odlazak u Službu zaštite su, činilo se, sa nestrpljenjem čekali. Tamo je đacima uručena lopta, a u razgovoru sa zaposlenima su saznali sve o njihovim aktivnostima.

tekst

Nakon toga, učenici su se organizovanim prevozom, koji je obezbijedila Opština Berane, vratili svojim kućama.

Opština Berane će i u narednom periodu nastaviti da pruža pomoć i podršku, u skladu sa svojim mogućnostima, osnovnim i srednjim školama sa područja naše opštine, zaključeno je nakon posjete.

Aktivnosti posjete učenika koordinirale su savjetnice u Opštini Berane, Milica Račić i Ana Sekulić.

tekst

tekst
tekst


tekst