Danas je u Beranama predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić primio delegaciju iz ruskog grada Kostrome, koju su činili profesori i učenici tamošnje gimnazije. Predsjednik Šćekić je, pozdravljajući prisutne, izrazio ogromno zadovoljstvo što su učenici iz pobratimskog grada imali priliku da budu dio zajedničkog projekta o razvoju kulturne saradnje sa prijateljskom nam Rusijom. „Berane je grad otvorenog srca, i srećni smo što smo u prilici da razmijenimo iskustva u oblasti prosvjete i obrazovanja. Sigurni smo da su naši prijatelji imali prilike da uživaju u ljepotama i našeg grada i naše države“,- istakao je ,između ostalog predsjednik Šćekić. Obostrano je iskazana želja da su ovakvi i slični projekti i korisni i neophodni kako bi se tradicionalno prijateljski odnosi izmedju dvije države još više intenzivirali.
Predstavnici pobratimskog grada Kostrome izrazili su iskrenu zahvalnost predsjedniku Šćekiću na ukazanom gostoprimstvu, uz želju da se u septembru nastavi ovakav vid saradnje posjetom učenika beranske gimnazije „Panto Mališić“ djeci i školi u ovom ruskom gradu.
Direktor gimnazije „Panto Mališić“ Sreten Lutovac istakao je da je u godini kada ova ugledna ustanova slavi 105 godina od svog osnivanja, od izuzetnog značaja da ova prosvjetno- vaspitna ustanova bude dio uspješnog i korisnog projekta saradnje Kostrome i našeg grada. Uz zahvalnost lokalnoj upravi i predsjedniku Šćekiću na pomoći u realizaciji ovog projekta, direktor Lutovac je potvrdio da će ova ustanova tokom septembra realizovati posjetu pobratimskom gradu u Rusiji.
Na samom kraju, predsjednik Dragoslav Šćekić je uručio gostima progodne poklone, koji će ih podsjećati na grad Berane i Crnu Goru.
Sastanku sa predstavnicima pobratimskog grada Kostrome, prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović, kao i saradnici u oblasti obrazovanja i međunarodne saradnje.

print