Polaganjem vijenaca na Spomenik slobode na Jasikovcu, u subotu je u Beranama obilježen 13. jul Dan državnosti Crne Gore i Dan ustanka. Vijence su položili predstavnici Opštine Berane, članovi Organizacije boraca NOR-a 1941-1945 i građani.

U Beranama obilježen 13. jul

Pozdravljajući prisutne Darko Stojanović, savjetnik u Službi predsjednika opštine, ocijenio je da će 13. jul – jedan od najsvjetlijih i najsvetijih datuma slavne crnogorske istorije, ostati upamćen kao datum kada je ideja antifašizma zaživjela i na ovim prostorima, uz, kako je istakao, slobodarski duh ovih krajeva.

„I ovih dana u ovim smutnim vremenima svjedoci smo različite interpretacije i pogleda na državu i državnost Crne Gore. I zato koristim ovu priliku da se skupa vratimo, prije svega na 13. jul 1878. godinu i čuveni Berlinski kongres kada je Crna Gora priznata kao samostalna država. Taj isti datum – davne 1941. godine, označio je poziv na narodni ustanak protiv fašizma“, kazao je Stojanović.

Podsjetio je da su godine i decenije poslije Drugog svjetskog rata pokazale da ideja zajedništva i bratskih odnosa sa nama, kako je naveo, bliskom  Srbijom – na ovim prostorima živi i živjeće dok je Njegoševske Crne Gore.

„Ne smijemo i nećemo dozvoliti da se bilo ko igra datumima u svetinjama koji su dio slavne istorije ove države. Takođe, nećemo dozvoliti da bilo ko svrstava ovaj kraj i ove ljude u neprijatelje Crne Gore“, rekao je on.

Jasno je poručio da se ona prava, istinska i iskonska država uvijek branila i s ponosom izgovarala na prostorima beranskog kraja i Polimlja.

„Moramo i danas poslati i sa ovog svetog mjesta poruku da pokušaj otimanja naših svetinja, crkava, imena i tradicije koju sa sobom nosi Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija crnogorsko – primorska ne smije proći. To i jeste smisao našeg postojanja i bitisanja“, naveo je Stojanović i naglasio istovremeno da su evropske vrijednosti, demokratija, bolji i ljepši život – civilizacijski iskorak, koji 21. vijek nosi sa sobom, dio trenutka koji svi iščekujemo, uz konstataciju da te vrijednosti ne mogu doći potiranjem slavne antifašističke istorije ovih krajeva.

„Mir, ljubav, uzajamno poštovanje temelj su naših Berana, a i države Crne Gore. Svaki pojedinac, ma kako se on zvao, na ovim temeljima dužan je nastaviti vrijednosti koje su naši preci ostavili nama u amanet“, zaključio je on.