U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore “Zaustavimo nasilje“, koja se realizuje uz podršku Evropske unije i Telenor fondacije, u Polimskoj muzeju danas je održan javni razgovor na temu roditelja i djece.

U ime lokalne samouprave prisutnima se obratio predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić, koji je naglasio da nasilje u porodici nije samo problem Crne Gore već svih zemalja sa dominantno tradicionalnim modelima ponašanja i mišljenja, te da fizičko kažnjavanje nije adekvatna i dobra metoda u vaspitavanju djece, odnosno da nas ta činjenica navodi na zaključak da svijest kod roditelja koji razmišljaju na ovaj način treba mijenjati.

„Danas smo ovdje da pošaljemo jasnu i glasnu poruku da žrtva nasilja ne smije biti žrtva našeg ćutanja i zanemarivanja. Nasilje u porodici nije sramota djeteta, već problem društva, problem o kojem treba govoriti“, kazao je Šćekić i dodao da će Opština Berane i ubuduće podržavati  sve akcije koje imaju za cilj podizanje svijesti o tome šta pomaže, a šta odmaže djeci da odrastu u srećne i odgovorne odrasle osobe.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks u svom izlaganju istakao je da nam nauka i iskustvo jasno poručuju da djeci roditeljska ljubav ima smisla samo kada se izražava kroz ponašanje koje poštuje dijete i ne povređuje ga.

„Danas smo se ovdje okupili, jer se pozitivno roditeljstvo može naučiti i jer se štetna ponašanja mogu promijeniti uz pravu vrstu podrške“, podvukao je Perks.

Tokom javnog razgovora, učešće su uzeli Mila Barjaktarović – Jelić iz NVO „Udruženje psihologa“, Lepa Žunjić – koordinatorka SOS Roditeljske linije i NVO „Roditelji“ i Maja Savić, naša poznata rukometašica.

Ovom prilikom, u Polimskom muzeju otvorena je izložba „Muzej porodičnih sjećanja“, koja će biti otvorena do 17. aprila.