U organizaciji Eparhije Budimljansko – nikšićke i Crkvene opštine našeg grada, a uz podršku Opštine Berane, u punoj sali Centra za kulturu održana je sinoć dvadeseta po redu Svetosavska akademija.

Svetosavska akademija u znaku jubileja - 20 godina akademije i 800 godina Eparhije

Sabranje je i ove godine blagoslovio episkop Budimljansko – nikšićki G. Joanikije, koji je pozdravio goste akademije, sveštenstvo, monaštvo, predsjednika opštine Dragoslava Šćekića i predsjednika SO Berane Novicu Obradovića sa saradnicima, kao i brojne građane.

Svetosavska akademija u znaku jubileja - 20 godina akademije i 800 godina Eparhije

„Draga braćo i sestre slavimo značajan jubilej koji je započeo prošle godine. Tada smo proslavili osam vjekova od autokefalnosti Žičke arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve. Ove godine proslavljamo osnivanje svetosavskih episkopija, među kojima je i Budimljansko – nikšićka, koje je Sveti Sava osnovao 1220. godine, kao i krunisanje Stefana Prvovjenčanog“, kazao je vladika Joanikije i nastavio:

„Sveti Sava je utemeljio duhovno srpski narod. Prije svega kao apostol Hristov koji je svjedočio jevanđelje božje svojim životom, riječima i djelima. On je kao čovjek visoke prosvjećenosti utemeljio i srpsku pismenost, književnost. Uspostavio najozbiljnije standarde u živopsiu, arhitekturi i ostalim umjetnostima. Dao srpskom narodu preko svojih pravnih spisa pravo i pravdu. Jednom riječju pokrenuo je sve talente svoga roda“, podvukao je vladika.

I ovih dana, kako je kazao, idemo jevanđeljskim, odnosno Savinim hodom štiteći one vrijednosti koje je on tako blisatvo i snažno naznačio i darovao svome rodu, a koje smo mi kao narod vjekovima njegovali i unapređivali.

Crna Gora koja je oznamenjena Savinim djelom i stopama, kao i njegovim naslednicima. Među njima svakako treba da pomenemo Njegoša, Marka Miljanova i Mojsija Zečevića. Crna Gora u ove svetosavske dane pokazuje svoje pravo lice. Djeca Svetog Save idu njegovim putem boreći se protiv nepravde„, naglasio je vladika.

Na kraju je čestitao vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti svetosavske dane i ujedno se zahvalio za podršku koju pokazuju ovih dana svojoj crkvi, svojim svecima i svome potomstvu.

Svetosavska akademija u znaku jubileja - 20 godina akademije i 800 godina Eparhije

U programu su učestvovali mr Milorad Durtović – književni kritičar, Crkveni hor “Sveta mati Anastasija”, muzički sastav „Stupovi“, guslar Boško Vujačić, vokalne solistkinje Jelena Ristić i Anja Boričić, kao i recitator Vasilije Lekić.

Podsjećamo, Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Upravo zbog toga, taj dan se obilježava kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.