„U ime lokalne uprave želim da poručim da ćemo nastaviti da radimo više, da se borimo snažnije i jače kako bi nove generacije imale budućnost u ovom gradu, da ovdje rade i svojoj porodici obezbijede život“, kazao je, između ostalog, predsjednik opštine Dragoslav Šćekić na svečanosti povodom uručenja ključeva za 94 stana na Rudešu, naglasivši da ovakvi i slični projekti skoro da nisu mogući bez pružene ruke naših evropskih prijatelja.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu za Crnu Goru, novi dom u Beranama danas je dobilo 450 ljudi. Riječ je o raseljenim licima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i interno raseljenim licima sa Kosova, koja su do sada živjela u kolektivnom ili iznajmljenom smještaju. Njima su svečano uručeni ključevi 94 nova stana u naselju Rudeš, čija je izgradnja koštala blizu 4 miliona eura.

Jedan od dobitnika novog stana je Mihailo Vujošević iz Đakovice, koji je proteklih 20 godina živio u kolektivnim centrima sa suprugom i četvoro djece.

„Riješiti stambeno pitanje je veliko dostignuće. Danas, uz vašu pomoć, počinje novo poglavlje u našim životima, što nam daje snagu i elan za dalje poduhvate. Hvala“, rekao je dobitnik stana.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić podsjetio je da je naš grad tokom ratnih godina na prostorima bivše Jugoslavije mnogima bio druga kuća, te da je u jednom trenutku svaki četvrti stanovnik Berana bio raseljeno lice.

„Otključavajući vaše domove, otvarajući simbolično vaše stanove danas, šaljete poruku da je otvoreno srce ovog grada i tada, kao i danas, kucalo zajedno sa vama. I šaljete jednu veliku poruku mira, jer samo u miru možete stvarati. Živjeti i voljeti“, rekao je predsjednik i poručio:

„Ovo je još jedna prilika da potvrdim našu otvorenost za svaku vrstu saradnje u pravcu stvaranja boljeg, ljepšeg i pristojnijeg života građana na ovom prostorima. I na ovom mjestu želim da ponovim nešto što sam već rekao, a to je činjenica da smo zahvaljujući donatorima iz Evropske unije realizovali na desetine projekata, uz inostrana ulaganja od skoro 14 miliona evra. Naravno, nećemo i ne smijemo zaboraviti ni ulogu Vlade Crne Gore, i koristim i ovaj momenat da im, pred našim evropskim prijateljima, uz riječi zahvalnosti pošaljem poziv na jaču i čvršću saradnju“.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, čiji resor sprovodi ovaj program, naglasio je da se rješavanjem stambenog pitanja raseljenim i interno raseljenim licima osigurava njihova puna integracija u crnogorsko društvo.

“Zadovoljstvo mi je što je regionalna saradnja, sa ciljem pronalaženje trajnih i održivih rješenja za hiljade raseljenih i interno raseljenih lica koja borave u regionu konačno dobila svoj epilog. Implementacija ovog programa potvrdila je da Crna Gora u potpunosti posvećena iznalaženju trajnih rješenja za raseljena i interno raseljena lica, te da je izgradila i nacionalne kapacitete i mehanizme koji mogu dati odgovor i na veće izazove”, naveo je Purišić.

Evropska unija (EU) je najveći donator Regionalnog stambenog programa za Crnu Goru, čija je ukupna vrijednost 28 miliona eura. Ambasador EU u CG Aivo Orav zadovoljan je što se EU fondovi koriste za konkretne aktivnosti, koje ljudima pomažu da riješe glavna životna pitanja.

„U konkretnom slučaju, ljudima smo omogućili nešto što većina uzima zdravo za gotovo – a to je krov nad glavom. Drage porodice, znam da ste predugo čekale ovaj dan. Nadam se da on predstavlja novi početak za vas i raduje me što danas mogu da podijelim tu sreću sa vama. Želim da ohrabrimo Crnu Goru da nastavi sa naporima u ovoj oblasti – održivost je ključ u rješavanju svih problema i isto važi za integraciju raseljenih i interno raseljenih lica, kao i drugih ranjivih grupa“, poručio je Orav.

Finansijsku podršku obezbijedile su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske i Turske. Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rainke istakla je da su Sjedinjene Države uložile 30 miliona dolara do sada u Regionalni stambeni projekat i da će nastaviti da podržavaju taj projekat kako bi unaprijedili uslove života onih kojima je pomoć potrebna.

“Sa sviješću o tom cilju, drago mi je što vidim završetak ovog četvrtog infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori. Sledeći ovaj uspješan projekat, Sjedinjene Države će nastaviti da pomažu naše partnere da realizuju slične projekte u bliskoj budućnosti”, kazala je američka ambasadorka.

Snažnu podršku programu dali su Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS). Ambasadorka OEBS Mariz Davije istakla je da program ne podrazumijeva samo stambeno zbrinjavanje, već daje nove mogućnosti za dostojanstven život.

„Međutim, stambeno zbrinjavanje je samo jedan dio jednačine. Potrebno je učiniti više kako bi se osigurao pristup drugim pravima kao što su obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje i penzija. Potrebni su komplementarni programi kako bi ljudi mogli da žive u svojim novim domovima. Ovaj izazov za osiguranje inkluzivnog društva zahtijeva punu posvećenost svih zainteresovanih strana. U tom smislu, ohrabrujuća je posvećenost Crne Gore i svih drugih partnerskih zemalja“, rekla je na svečanosti ambasadorka OEBS Mariz Davije.

Direktor Razvojne banke Savjeta Evrope Stefan Zelen istakao je da je program unaprijedio institucionalne kapacitete i pružio vrijedno znanje, kako bi usmjerio Crnu Goru po pitanju rješavanja potreba osjetljivih grupa.
„Iskreno se nadam da će ovi ključevi koje su danas dobili korisnici Regionalnog stambenog programa otvoriti vrata prosperitetnog i srećnijeg života za njih i njihove porodice“, zaključio je Zelen.
Regionalni stambeni program za Crnu Goru do sada je obezbijedio dom za ukupno 1 504 osobe, izgradnjom 395 stambenih jedinica. Cilj je da krov nad glavom dobije 6.063 ljudi, odnosno, 1.177 porodica iz najranjivijiih kategorija stanovništva.

Crnogorski program je dio Regionalnog stambenog programa, koji predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, da riješe produženo raseljavanje izbjeglica i raseljenih osoba nakon rata 1991-1995. godine na teritoriji bivše Jugoslavije, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine. Ukupan budžet programa je 584 miliona eura, koji će biti potrošeni za izgradnju stanova za 74 000 ljudi, odnosno, 27 000 porodica.