Fudbalski klub Berane se godinama nalazi u ogromnim problemima. Problemima za koje niko ne zna, ili neće da kaže ko ih je stvorio.

Razmišljajući prvenstveno o interesu mladih nada, djece i omladine koji pripadaju klubu i kako bi omogućili opstanak kluba Opština Berane je donijela odluku o preuzimanju osnivačkih prava i obaveza najmasovnijeg sportskog kluba u gradu. Kao i u slučaju drugih lokalnih institucija, susreli smo se sa nedefinisanim obavezama i ćutanjem osnivača kluba, koji nisu htjeli da potpišu ugovor kojim bi garantovali iznos zatečenih dugovanja. Zbog takvog odnosa uprave, najviše su ispaštali igrači, kojima su davana nerealna obećanja, koja ni minimalno nisu ispunjena. Stav novog rukovodstva Opštine Berane je bio i ostao da treba da klub treba izvući iz sive zone i postaviti ga na zdrave osnove. Preuzimanjem od privatnih lica smo htjeli da FK Berane damo značaj gradske institucije i tradicionalnog kluba, a ne davanje prednosti u odnosu na ostale sportske klubove u gradu. Zbog toga smo upravljanje klubom povjerili ljudima za koje smatramo da vole fudbal, ali i da su sposobni da obezbjede dodatna sredstva kako bi FK Berane ne samo opstao, nego i napredovao.

Opština Berane je institucija koja ima obaveze ne samo prema fudbalu i sportu, već prema svim građanima. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u gradu i šire, sredstva opredijeljena za finansiranje fudbala su maksimum koji možemo da opredijelimo, a da ne ugrozimo funkcionisanje ostalih sportova i drugih životnih potreba naših sugrađana.

Sportska javnost, često emotivna, možda nije u potpunosti zadovoljna izdvajanjima za sport, ali vas podsjećamo da je zlatno vrijeme beranskog (ivangradskog) sporta bilo i vrijeme kada smo bili jak industrijski centar, napredan u svakom pogledu, što sada nije slučaj. Od dolaska novog rukovodstva, u periodu od 2.4.2014. do 30.6.2015., fudbalskom klubu Berane je preneseno ukupno 72.559.73 € za pokrivanje troškova takmičenja, kao i hranarinu za igrače sa strane. Od aprila 2015, kada je dobijen kombi za potrebe svih opštinskih institucija, deset puta smo ga ustupili fudbalskom klubu za potrebe odlaska na utakmice. Takođe, Sportski centar Berane nije naplaćivao usluge korištenja terena Fudbalskom klubu Berane za treninge i utakmice. Samo za održavanje terena za ove potrebe je utrošeno 2000 l goriva, ne računajući troškove radne snage.

To nisu bila jedina sredstva kojima je FK Berane raspolagao, jer su dobili i redovnu uplatu od FSCG u iznosu od oko 60.000€. Uz novac koji je obezbjedila uprava, FK Berane je imao dovoljno sredstava za prvoligašku sezonu. Poređenja radi, za ostale sportske kolektive, među kojima se nalazi niz klubova sa bogatom i trofejnom tradicijom, kao i fudbalski klub koji se sada takmiči u istom rangu sa FK Berane, je izdvojeno ukupno 50.000€. Opština Berane se obavezala da ispuni minimalne uslove za funkcionisanje kluba, što znači pokrivanje materijalnih i administrativnih troškova, troškova organizacije utakmice, putovanja i troškove sudija. Princip čistog računa je dao rezultate u najmlađim kategorijama, koji su gradu odužili sa prvim trofejima u istoriji kluba. Upravo mlađe kategorije su nam dale nadu da FK Berane ima svijetlu budućnost i da u njih vrijedi ulagati.

Što se tiče naknada prvom timu, članovima stručnog štaba i upravi, Opština Berane nije u mogućnosti da ih finansira iz svojih sredstava. Klubu smo pomogli i prije dolaska nove uprave, na kraju sezone 2013/14, i samo tada smo finansirali dio zaostalih zarada kao nagradu za ulazak u prvu ligu.

Podsjećamo da opština kao institucija ima obavezu i finansiranja socijalnih davanja za najugroženije sugrađane, kao i stipendiranje najboljih studenata. Treba navesti i da su studentske stipendije mnogo manje nego one koje se traže za fudbalere. Ni ta sredstva, iako redovna, nisu na željenom nivou. Zato apelujemo na sportsku javnost da pokaže sportski duh i solidarnost sa ostalim sugrađanima, čije osnovne životne potrebe nisu zadovoljene, te da moramo u svakom trenutku biti svjesni okruženja u kome živimo. Stav Opštine Berane je da će FK Berane imati perspektivu, samo ako se oko njega okupi kompletna zajednica. Članovi uprave su ulaskom u klub preuzeli na sebe tešku obavezu i odgovornost obezbjeđivanja dodatnih sredstava finansiranja, među kojima su i eventualne naknade za fudbalere. Mi ćemo i dalje nastaviti da finansiramo preuzete obaveze i tako omogućimo funkcionisanje našeg kluba, ali za bolje rezultate u najvišem rangu moramo zajedno da tražimo nove opcije.

 

Sekreterijat za sport, kulturu,mlade i saradnju sa NVO