Pozorišna predstava  „Zaboravljene“  biće odigrana u utorak, 10. avgusta sa početkom u 20 sati, u Sali Centra za kulturu Berane.

Sekretarijat za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Opštine Berane u saradnji sa Centrom za kulturu, u sklopu  tradicionalne manifestacije „Beransko kulturno ljeto“ 2021. godine Berane organizuje održavanje pozorišne predstave „Zaboravljene“ u realizaciji „Beoart 2015“ Beograd.

Pozorišna predstava „Zaboravljene“ je komad o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji, a koje nisu doživjele da se njihovo djelo vrednuje na način, kako su one to, bez sumnje, zaslužile. Ono što je izuzetna rijetkost, je činjenica, da su one pokazale svoju veličinu, prolazeći kroz taj neadekvatan tretman naroda, kome su toliko dali, na jedan dostojanstven način, ne skrećući pažnju na nanijetu im nepravdu, verujući da su sve uradile čistog srca, ne očekujući priznanja. Lako je zaključiti da je to, istovremeno, priča o nama i našem mentalitetu, kao i o kulturi zaboravljanja, koju brižljivo gajimo.

Jedan od ciljeva ove predstave je i taj, da se, jednom za svagda, zamislimo nad svojim svetonazorima, kako bi, kao društvo, zakoračili u ljepšu budućnost.  „Zaboravljene“ je komad, sastavljen od više slojeva, pa se, uporedo sa navedenim radnjama, razvija i slika položaja žene u društvu, kojem pripadamo. Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvijek, zbog naše tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegovan položaj u tom odnosu.

Tekst: Zorka Novković

Igraju: Ana Franić, Vaja Dujović, Lenka Petrović i Nina Nešković

Kostimograf: Marija Tarlać

Asistent kostimografa: Višnja Žilić

Izbor muzike: Aleksandra Denda

Muzički saradnik: Petar Đurđević

Organizator: Sara Đurović

Dramatizacija: Jelena Jovanović

Režija, scenografija i scenski pokret: Marija Milenkovi