U velikoj sali SO Berane održan je trening povodom usvajanja Lokalnog plana za rodnu ravnopravnost opštine Berane 2015-2017. Učešće su uzeli funkcioneri, starješine, odbornici, članovi Savjeta za rodnu ravnopravnost, Članovi radnog tima, predstavnici državnih organa i predstavnici lokalne uprave.

Prisutne je ispred organizatora, Opštine Berane i Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti, pozdravila savjetnica za rodnu ravnopravnost Fatima Međedović Begović.

Teme o kojma se diskutovalo bile su: pol i rod u okviru rodne ravnopravnosti; normativni okvir rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou i značaj Lokalnog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u opštini Berane.

Biljana Pejović, ispred Ministarstva, istakla je  da su treninzi i predavanja na temu rodne ravnopravnosti od izuzetne važnosti na evropskom, pa tako i na nivou gradova i lokalnih zajednica, a posebno kada je u pitanju implementacija loklanih  akcionih planova i drugih pravnih akata. Ona je istakla da pomoć u projektima osnaživanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom novou pruža kancelarija OEBS-a u Crnoj Gori.

Aktivnostima su prisustvovale i predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava i kancelarije OEBS-a.