Na aerodromu u Beranama uspješno je održan aeromitinig pod sloganom Letimo ali bez droge. Pod pokroviteljstvom Opštine Berane već petu godinu zaredom ovaj događaj revijalnog karaktera okuplja modelare iz Crne Gore i zemalja okruženja. Njih dvadesetak pokazalo je vještine i akrobacije sa modelima na elektro i benzinski pogon bežičnim prenosom pomoću radio stanice.

Učesnici su podsjetili na značaj aviomodelarstva, a od nadležnih zatražili da ubrzaju aktiviranje beranskog aerodroma.

Ovako lijep aerodrom rijetko ko ima na ovim prostorima i ja očekujem da uz jednu dobru volju i ovaj aerodrom proradi i da dobije međunarodni karakter kao što je aerodrom Golubovci i Tivat, istakao je Goran Šćekić,organizator manifestacije.

Upravljanje ovim letilicima kako kažu isto je kao i na pravim avionima.

Postoji par servova u avionu i svaka komanda kao u pravom avionu potezom stanice u jednu stranu, avion se navodi u lijevu stranu pomoću servova i obratno. Ova stanica ima osam kanala a zna da ima stanica do 12 ili 21 kanal ali za obični avion dovoljno je i sa tri kanala, rekao je Sead Jašarović, modelar iz Berana.

Sa napretkom tehnologije od ovih letjelica koje se koriste u razne svrhe korist bi mogla imati I država , tvrde modelari.

Jer nam u zadnje vrijeme nedostaje dobrih pilota,povećava se broj aviona i putničkih i borbenih u svijetu a pilota je sve manje, tvrdi Šćekić.

Iako aviomodelarstvo u Crnoj Gori ima tradiciju dugu pola vijeka, malo ljudi je imalo želju i  priliku da se u njemu oproba.Zato onima koji to  hoce crnogorski  modelari poručuju.

Mi ćemo im besplatno pokloniti jedan avion da lete i da se obučavaju i da od njih nastanu mladi piloti koji će nadam se u budućnosti pomoći Crnoj Gori, tvrdi Šćekić.

Crnogorski modelari na istom mjestu zakazuju novo druženje naredne godine .