Peti međunarodni dječji festival „Limsko srce“ biće održan 3, 4. i 5. oktobra 2018. godine. Ova manifestacija je posvećena obrazovanju, druženju i zabavi djece predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Festival će trajati tri dana. Prvog dana (srijeda 3. oktobar), sa početkom u 10.00 sati, u sali Centra za kulturu biće upriličeno svečano otvaranje festivala. Kao specijalni gost publici će se predstaviti Miloš Milošević – Šika, dramski pjesnik i pisac za djecu. U nastavku biće odigrana predstava „Šanta Panta“, pozorišta „Stanković“ iz Nikšića. Istog dana sa početkom u 17.00 sati na repertoaru je predstava „Kamenje“, JU KSC Kakanj.

U četvrtak 4. oktobra, sa početkom u 11.00 sati, na sceni Centra za kulturu, predstaviće se Bosansko narodno pozorište iz Zenice predstavom „Put do čarolije“, dok će u 17.00 biti odigrana „Novogodišnja bajka“, OŠ „Vuk Karadžić“ – Berane.

Poslednji dan festivala (petak 5. oktobar), rezervisan je za predstave „Zaleđeno kraljevstvo“, produkcije „Art tema“ iz Beograda, i „Lepotica i zver“ – Dom kulture Prijepolje, koje se prikazuju u 11.00, odnosno 17.00 sati, u Centru za kulturu.

„Cilj ovog festivala je da se kroz različite kreativne forme promovišu umjetnost i kultura. Odlazak na pozorišnu predstavu je izuzetno značajan za intelektualni i emocionalni razvoj djeteta. Kod djece se razvijaju kreativnost i samopouzdanje, jača njihovo interesovanje za književnost, muziku, glumu, igru… Poenta je djeci i mladoj publici pružiti najbolje moguće estetsko, specifično i pozorišno iskustvo. Uticaj pozorišta na njih je jedinstven u odnosu na ostale umjetničke forme. Gledanje predstava može biti dobar način da djeca uče i razumiju i druge umjetnosti“, saopštili su organizatori.

I ove, kao i prethodnih godina, u saradnji sa školama, obezbijeđen je dolazak učenika osnovnih škola sa gradskog i seoskog područja, kao i polaznika predškolske ustanove „Radmila Nedić“, te korisnika Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kojima su i predstave namijenjene. Važno je napomenuti da je za djecu iz seoskih škola organizovan prevoz.

Organizatori festivala su Centar za kulturu i opštinski Sekretarijat za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO.