Sekretar za finansije i ekonomski razvoj Opštine Berane Bojan Radošević, kao član crnogorske delegacije, boravio je povodom realizacije projekta „Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori“ u studijskoj posjeti Slovačkoj.

Sekretar za finansije u studijskoj posjeti Slovačkoj

U okviru pomenutog projekta, koji implementiraju Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke, organizovana je studijska posjeta Republici Slovačkoj.

Delegacija u sastavu predstvanika jedanaest opštinskih službi za finansije i Zajednice opština, predvođena predstavnicima Ministarstva finansija i UNDP-a, posjetila je Bratislavu u periodu od 6. do 9. oktobra.

Tokom zvanične posjete učesnici su posjetili Ministarstvo finansija Republike Slovačke, Udruženje gradova i naselja Slovačke, opštinu Cifer i gradsku opštinu Petržalka, gdje je prezentovan sistem finansiranja lokalne samouprave – proces prelaska opština na programsko budžetiranje, proces planiranja i izvršenja budžeta opštine.

Takođe, razmijenjena su i iskustva u oblasti srednjoročnog planiranja, planiranja kapitalnog budžeta, transparentnosti planiranja budžeta i potrošnje budžetskih sredstava, načina vođenja računovodstva, sistema unutrašnjih finansijskih kontrola i međuopštinske saradnje.