„Berane je bilo vjesnik promjena, grad koji je hrabro i stameno odlučio da Crna Gora mora da se mijenja“, kazao je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić u intervjuu „Vijestima“ i naveo da su očekivanja od nove Vlade prijeko potrebne investicije na sjeveru i u Beranama, koje treba realizovati već u prvoj godini mandata ove Vlade.

Opština Berane je bila vjesnik promjena u Crnoj Gori, te 2014. godine nova vlast zatekla je skoro slično stanje koje sada zatiču ministri nove Vlade.

To je u intervjuu “Vijestima” kazao predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Podsjećajući na pritiske i ignorantski odnos tadašnje državne vlasti prema jedinoj opozicionoj opštini, on je naveo da su očekivanja od nove Vlade, prijeko potrebne investicije na sjeveru i u Beranama, koje treba realizovati već u prvoj godini mandata ove Vlade.

Vijesti: Berane je, sada je sasvim jasno, bilo vjesnik promjena u Crnoj Gori. Da li ste u to vjerovali kada ste smijenili DPS u Beranama 2014. godine?

Šćekić: Rekao bih da je Berane bilo i vjesnik promjena nas građana, grad koji je hrabro i stameno odlučio da Crna Gora mora da se mijenja. I prvi put desilo se da se ta odlučnost iskazuje mirno, protestnim šetnjama koje su prerasle u litije. Desio se narod koji se više nije mogao i nije trebalo da zaustavi. Pobjedu na izborima jedino nije očekivao sada opozicioni DPS i njegovi koalicioni partneri. Čvrsto sam vjerovao da će se to desiti kao i 2014. godine, kada je sva državna mašinerija upotrijebljena protiv liste “Zdravo Berane“. Ono što je zasigurno je da Berane ne voli koordinatore iz centrale i ne prihvata njihovu dušebrižnost samo uoči svih izbora.

Vijesti: Nova Vlada i ministri, kako svakodnevno možemo čuti, susreću se sa raznim opstrukcijama i pričaju da u svojim resorima zatiču haotična stanja. Šta ste vi zatekli kada ste preuzeli vlast u opštini?

Šćekić: Duga vladavina, preko tri decenije, jedine do sada nesmjenjive vlasti u Evropi, najviše štete je napravila, naravno, građanima Crne Gore, pa moram reći i sebi. U uvjerenju da ne mogu biti smijenjeni, u gotovo svim institucijama napravili su takozvane privatne feude i relaksiranu atmosferu u kojoj se nisu mnogo ni bavili problemima običnog čovjeka, građanina od čijeg su novca primali visoke plate i sve druge benefite. Normalno je da kada se ne živi samo od svoje zarade, nego kada uz to imate privilegija, da će stanje na kraju da bude, kako ste rekli i sami, haotično. Ali, država ima snage da to stanje i dovede u red, i ja u to iskreno vjerujem.

Vijesti: Šta je bila posljedica toga, da li su vam stizali na naplatu računi za koje nije bilo tragova u opštinskoj arhivi?

Šćekić: U Opštini smo 2014. godine zatekli skoro slično stanje kao što sada zatiču ministri nove Vlade. I danas nam stižu na naplatu računi kojih nije bilo u knjigovodstvu, presude za elaborate koji nisu u posjedu opštinskih organa, za radove koji nikad nisu urađeni. Obaveze od skoro dvadeset miliona eura, veliko su opterećenje i za mnogo bogatije sredine. Po krivičnim prijavama koje su podnijete, podignute su optužnice od strane Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)

Vijesti: Narednih šest godina, do posljednjih parlamentarnih izbora, bili ste jedina opoziciona opština na sjeveru države i jedna od rijetkih opozicionih opština u Crnoj Gori? Šta je to značilo i da li je bilo opstrukcija sa državnog nivoa?

Šćekić: Status opozicione opštine i prepoznatljivost nije ni malo jednostavna. Trudili smo se da sarađujemo sa centralnom vlašću, zarad interesa naših građana, ali je ulaganje u Berane bilo uvijek dozirano u odnosu na nama susjedne opštine. Administrativne procedure za nas su bile predugačke, u mjeri besmislenog postupanja. Sve je to crpilo energiju, odugovlačilo radove sa ciljem narušavanja i integriteta lokalne vlasti. Kao što sam i prije rakao, stvorilo je to prkos i inat u našem čovjeku da ga ne može niko ni ucjenjivati ni ponižavati. Što bi se reklo u DPS-u, “nijesu prepoznali ni teren, ni čovjeka”!

Vijesti: Kako ste uspijevali da u takvoj situaciji pokrenete razvoj grada i održite i sačuvate vlast i na izborima 2018. godine? Ako bi se brojali svi izbori koji su u međuvremenu održani, vi ste uspjeli da DPS pobijedite više puta. Đukanović je u ovom gradu izgubio i predsjedničke izbore?

Šćekić: Lokalna vlast je krenula putem na kojem je i sada, da u svakom segmentu popravlja stanje, i mislim da smo uspjeli u tome. I građani su na svim izborima od 2014. do danas potvrdili da je to zaista tako.

Vijesti: Šta očekujete od nove Vlade?

Šćekić: Moja očekivanja od nove Vlade su da se prijeko potrebne investicije na sjeveru i u Beranama realizuju još u prvoj godini mandata ove Vlade. Takođe, očekujem i ispravljanje nepravde kada smo zakidani iz godine u godinu kod dođele sredstava egalizacionog fonda.

Vijesti: Kako vidite razvoj dalje situacije u Crnoj Gori, i šta bi poručili građanima koji nestrpljivo očekuju promjene. Koliko može da traje demontaža sistema koji je DPS sa svojim satelitskim partijama decenijama stvarao?

Šćekić: Realno je da je potrebno vrijeme da se napravi jedan novi sistem u kojem neće biti razlika, pođela i korupcije. U tome svi koji želimo demokratiju, a ona je vladavina prava, moramo učestvovati, ali i svi koji su radili za svoju korist, a na štetu svih nas, moraju odgovarati.