„Sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem razgovorili smo o izgradnji nove multimedijalne zgrade Centra za kulturu i konstatovali da je to potrebno Beranama. Sa aktivnostima na tom polju planiramo da krenemo uskoro“, kazao je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić u izjavi za medije.

novi centar za kulturu berane

Predsjednik Šćekić sastao se danas sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem koji je boravio u radnoj posjeti Beranama povodom otvaranja dvanaeste Ljetnje diplomatske škole „Gavro Vuković“.

Nakon svečane ceremonije otvaranja Škole, predsjednik opštine i ministar kulture sa svojim sardanicima održali su sastanak na kojem su razgovarali o različitim temama.

Po završetku sastanka ministar Bogdanović je zajedno sa predsjednikom Šćekićem obišao Polimski muzej gdje su potom upriličene izjave za predstavnike medija.

novi centar za kulturu berane

„Tokom današnje radne posjete Opštini Berane imao sam to zadovoljstvo da se sretnem sa predsjednikom opštine, gospodinom Dragoslavom Šćekićem i njegovim saradnicima. Zajednički je konstatovana jako dobra i sadržajna saradnja u dosadašnjem periodu ali i puno prostora za njeno unapređenje“, kazao je ministar i objasnio da su u oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva dogovorene određene aktivnosti u budućnosti.

„Ministarstvo kulture će nastaviti da podržava sve one aktivnosti festivalskog tipa za koje grad procijeni da su od izuzetnog značaja“, istakao je on i naveo da će pored Tandr festa i Državne smotre recitatora, ubuduće biti tretirano ono što budu naznačeno kao prioritet od strane Opštine Berane.

„Dotakli smo se i onog segmenta koji je nezaobilazan, a to je zaštita i očuvanje kulturne baštine. Od 37 nepokretnih kulturnih dobara, konstatovali smo da su 32 memorijalnog karaktera. Dogovorili smo se da u narednom periodu prioritet bude spomen kompleks na Jasikovcu“, izjavio je Bogdanović i rekao da se može u skladu sa tim pristupiti izradi glavnog projketa kako bismo već, prema njegovim riječima „shodno planu i programu očuvanja i zaštite kulturnih dobara, planirali sredstva za 2020. godinu“.

„Naravno to ćemo uraditi u partnerstvu sa Opštinom Berane kako bi već tokom naredne godine dobar dio posla završili“, naglasio je on.

Tokom sastanka je poseban akcenat stavljen na stanje u kojem se trenutno nalazi beranski Centar za kulturu, a činjenica je da je ono dosta loše.

„Dogovorili smo da je krajnje racionalno da se krene u izgradnju novog Centra za kulturu, koji bi bio u sastavu jedne multimedijalne strukture. Ministarstvo kulture će do sredine 2020. godine odraditi tehničku dokumentaciju, zatim idejno rešenje u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, dok je zadatak Opštine Berane da pripremi projketni zadatak, kako bi tokom naredne godine ušli u realizaciju ovog zahtjevnog posla“, kazao je ministar kulture.

„Smatramo da Berane zaista zaslužuje da ima jedan reprezentativan Centar koji bi ujedno i bio odraz kulturno – umjetničkog stvaralaštva i dao doprinos umjetničkoj kulturnoj sceni Crne Gore“, zaključio je.

U nastavku je izrazio zdovoljstvo što je u prilici da u sklopu posjete Beranama obiđe i Polimski muzej i tom prilikom se zahvalio direktorici Violeti Folić na gostoprimstvu.

„Ovaj muzej ima raznorodne aktivnosti i godinama unazad se bavi različitim dijapazonom tih aktivnosti. Sa posebnim fokusom na arheološka istraživanja i arheologiju. Drago mi je da smo se danas i uvjerili u ono što je zaista stanje ovog muzeja i u narednom periodu ćemo podržati aktivnosti ove ustanove“, naglasio je Bogdanović.

„Na sastanku sa predsjednikom Šćekićem i njegovim saradnicima razgovarali smo i o sektoru kreativnih industrija. S obzirom da je to sektor koji sve više nailazi na punu pažnju umjetnika, stvaralaca… Pozvali smo naše kolege iz Opštine Berane da učestvuju na predstojećem konkursu, kako bi imali više kreativnih ideja iz Berana i tako podržali određena pojedinačna rešenja kroz program Kreativna Crna Gora“, pojasnio je ministar i dodao da na osnovu određenih proizvoda iz oblasti kreativnih industrija, kako je naglasio „možemo imati i nekoliko uspješnih biznisa što i sada radimo na nivou Crne Gore, a Berane svakako doprinosi tom segmentu kreativnih industrija“.

Na kraju sastanka je razgovarano o međunarodnoj saradnji kao posebnom segmentu.

„Zajednički je konstatovano da ta saradnja može biti još djelotvornija ukoliko zajednički nastupimo na tržištima Evropske unije kroz predpristupne fondove, kao i programe Kreativna evropa i Evropa za građane. Kako bi na taj način multilateralno sa još nekoliko zemalja regiona uspješno kandidovali one projekte za koje smatramo da će nam nedostajati sredstva u budžetu, a koji će biti buduća okosnica razvoja naših kulturnih politika kako na sjeveru tako i ukupno u Crnoj Gori“, kazao je na kraju.

novi centar za kulturu berane

„Danas smo imali, kao što je ministar kulture kazao, jako sadržajan sastanak tokom kojeg smo se dotakli značajnih tema, a koje su interesantne i jako potrebne za razvoj kulture u Beranama ali i na sjeveru Crne Gore“, kazao je predsjednik Šćekić ovom prilikom.

„Nešto što je jako značajno i što je već saopšteno, mi smo razgovorili o izgradnji nove multimedijalne zgrade Centra za kulturu i usaglasili da je to potrebno Beranama. Sa aktivnostima na tom polju planiramo da krenemo uskoro. Opština Berane će početi sa izradom projektnog zadataka, a onda će svakako dalje korake preduzeti Ministarstvo kulture, koje će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja uraditi idejno rešenje“, istakao je predsjednik naše opštine i podvukao da je planirano da po izradi konačnog projekta, a što se može očekivati do sredine naredne godine, otpočne sa realizacijom pomenutog projekta.

Predsjednik je u nastavku naveo da je suvišno reći koliko je značajn Centar za kulturu za razvoj kulture u Beranama.

„Obzirom da se sadašnja zgrada ne nalazi baš u najboljem stanju, iako smo mi počeli sa određenim rekonstrukcijama, nama je ipak potreban novi objekat u kojem ćemo razvijati sve one sadržaje koje planiramo u budućnosti“, objasnio je predsjednik.

Ono što je značajno za opštinu Berane i njene građane, po riječima predsjednika Šćekića, jeste kompleks na Jasikovcu i to je nešto gdje su već započeto određene aktivnosti.

„Na sastanku sa gospodinom Bogadnovićem razgovarano je da već tokom naredne godine počnu zajedničke aktivnosti na rekonstrukciji,
kako bi došli do kvalitetnog rešenja koje bi dovelo do očuvanja izletišta i kompleksa na Jasikovcu“, rekao je on.

„Imajući u vidu da je riječ o ostavštini čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, koji se izučava na međunarodnim univerzitetima, onda i Berane i Crna Gora moraju posebno voditi računa a današnji sastanak je bio prilika da se to naglasi“, podvukao je predsjednik opštine i napomenuo da je razgovarano i o svim onim projektima koji se tiču razvoja kulture i kulturne baštine, a koji su dio manifestacije Beransko kulturno ljeto koja ove godine obilježava 40. godina postojanja.

„Moram napomenuti da je u odnosu na prethodnu godinu izdvajanje za te programe značajno veće, ali je i konstatovano da ta izdvajanja u narednom periodu mogu biti još veća. Taj kontinuitet povećanja sredstava za razvoj takvih sadržaja u Beranama ima prostora i rečeno nam je da će Ministarstvo kulture razmišljati u tom pravcu“.

Predsjednik je na kraju naglasio da je Opština zahvalna za sve ono što doprinosu razvoju Berana, a što potiče od strane ministarstava, sa akcentom na obrazovanje i kulturu.

„Danas smo od ministra Bogdanovića dobili uvjeravanja da će uložiti svoj maksimum kako bi se poboljšala kulturna infrastruktura i sadržaji koji se tiču Opštine Berane. Siguran sam da će naredna godina dati rezultate u tom poravcu“, zaključio je presjednik Šćekić na kraju.

novi centar za kulturu berane