Povodom državnog praznika Dana nezavisnosti 21. maja, objavljujemo obraćanje predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića sa prijema od 19. maja 2016. godine u kući Vojvode Gavra Vukovića.

Obraćanje predsjednika Šćekića prenosimo integralno:

„Poštovani odbornici, poštovani direktori lokalnih javnih institucija, poštovani predstavnici državnih institucija i političkih partija, dragi gosti.

21. maj 2006. je bio jedan od najemotivnijih dana u našim životima u novijoj istoriji Crne Gore. Tog dana je na referendumu odlučeno da Crna Gora obnovi puni međunarodno-pravni subjektivitet. Većina građana Berana se tada izjasnila za očuvanje državne zajednice, značajan broj sadašnjih i bivših sugrađana se izjasnio za obnovu punog državno-pravnog subjektiviteta, ali ni jedan građanin Berana nije glasao protiv Crne Gore!

Punih deset godina Berane nosi stigmu grada koji je glasao protiv Crne Gore i mi danas želimo da stavimo tačku na tu priču, jer Berane ne da nije glasalo protiv Crne Gore, već je uvijek  davalo svoje najsvetije za nju.

Decenija nepravde i etiketiranja su ostavile ne samo  emotivni trag kod naših sugrađana, nego su mnogima od nas ugrozili biološki opstanak i golu egzistenciju, a sve zbog toga što smo imali drugačije mišljenje u demokratskom procesu.

Poštovani građani,

Počeću od mjesta na kome se danas nalazimo. Od kuće Vojvode Gavra Vukovića, prvog ministra inostranih poslova Crne Gore iz vremena kada je sloboda izvojevana krvlju i hrabrošću naših predaka. Nastaviću sa njegovim ocem, čuvenim vojvodom Miljanom Vukovim koji je vodio Vasojeviće u borbama za oslobođenje i ujedinjenje ovog kraja sa Crnom Gorom. I pomenuću još Igumana Mojsija Zečevića koji u vrijeme najvećeg okupatorskog zuluma pokazao veliku duhovnu i nadljudsku snagu i pokrenuo iskru slobode na sadašnjem sjeveru Crne Gore.

Iguman  Mojsije Zečević je mijenjao Petra prvog Petrovića, Svetog Petra cetinjskog, kada ovaj nije bio u Crnoj Gori što dovonjno govori o njegovoj veličini i značaju.  Njihove kosti počivaju ispod Manastira Đurđevi stupovi koji je već osam vjekova čuvar slobode, duhovne snage i državnog kontinuiteta u ovim krajevima. Samo njih trojica su dovoljna pa da ponosno kažemo da su  Berane i Vasojevići za slobodu  Crne Gore dali mnogo više nego što nam se priznaje i što se drugima pripisuje. Zahvaljujući vasojevićkim borcima, Crna Gora je dvostruko  uvećala svoju teritoriju i naši preci su dali najveći doprinos u oslobođenju nakon petovjekovne okupacije. Borci iz našeg kraja su se hrabro borili i u prvom svjetskom ratu držeći odstupnicu u Mojkovačkoj operaciji, a i drugom svjetskom ratu su ideali Beranaca bili borba protiv okupatora i antifašizam.

I na te tri vertikale: borbu za slobodu, ujedinjenje i antifašizam je danas ponosan svako od nas.

Ponosni smo na sve njih i sve što su uradili, na sve položene živote za slobodu i pravo da sami odlučujemo o svojoj sudbini.  Siguran sam da se niko od naših predaka nije borio za državu u kojoj će njihovi potomci biti diskriminisani, samo zato što drugačije misle i govore, iako istim jezikom. O svojoj sudbini smo odlučivali i 2006. godine, u emotivnoj atmosferi, neravnopravnim uslovima, a većina nas je bila izložena pritiscima i ucjenama kojima nismo podlegli.

Nismo bili protiv Crne Gore nego za Crnu Goru, ali smo isticali da ne želimo privatnu državu, slabih institucija, državu bez vladavine prava.  Cijenili smo naše neraskidive bratske i istorijske veze, i smatrali  da u većoj zajednici imamo veće šanse za napredak i razvoj našeg kraja i države. Ovih  deset godina su nažalost  pokazale da razvoj Crne Gore sputavaju pojedinačni interesi i izražene neprirodne podjele.

Sa druge strane mi smo proteklih deset godina, a posebno poslednje dvije, koliko obavljamo vlast u Beranama, svakim danom praktično pokazivali kako se poštuje država i kako se voli Crna Gora.

Deset godina smo neumorno ukazivali na mane sistema koji je prijetnja po normalno funkcionisanje Crne Gore.  U Beranama smo 2014.  zatekli prezaduženu  opštinu, sa mnogo problema,  ali to nas nije i ne može spriječiti da prebrodimo loše momente i stvorimo bolje i zdravije uslove, nasuprot onih pojedinaca,  kojima su povjerene značajne funkcije na najvišim nivoima, a koji su svojim ponašanjem najviše doprinijeli unižavanju ugleda Crne Gore i unižavanju svih onih ideala za koji su  naši preci ginuli. Nakon preuzimanja vlasti u Beranama, upravo mi smo uradili ono što se očekuje od nekoga ko voli svoj grad i svoju državu. Podigli smo krivične prijave protiv odgovornih za pronevjere opštinske imovine i novca, i već dvije godine čekamo državne institucije da se konačno izjasne o ovim predmetima.  Danonoćno,  već dvije godine, radimo na vraćanju povjerenja u institucije sistema, odnosno u instituciju Opštine Berane. Slobodno mogu da kažem da smo uspjeli  da „korupcija i pronevjera“ nisu više riječi koje se vezuju za našu opštinu. Vraćanje povjerenja u opštinu je težak posao koji se neće vidjeti odmah, ali će donijeti promjene koje niko neće moći da zaustavi, a one su značajne za sve građane i Berana i Crne Gore, bez obzira kojem subjektu pripadali.

Svoje poštovanje prema državi i njenim građanima, koji su jedini nosioci njenog suvereniteta, pokazujemo i kroz niz razvojnih projekata koje smo pokrenuli. Mi patriotizam doživljavamo kao niz rezultata koji će omogućiti pristojan život svim našim građanima. Pokrenuli smo nastavak radova na novoj hali sportova, koji su stajali pet godina. Nismo zaboravili ni staru halu koja je urušena  zbog nebrige. I na njenom mjestu će uskoro nići novi objekat koji će biti ponos grada. U prve dvije godine smo počeli sa rješavanjem urgentnih naslijeđenih  lokalnih problema kao što su rješavanje problema komunalnog otpada, izgradnja lokalnih vodovoda i puteva, izgradnja azila za napuštene životinje i početak gradnje regionalne stočne pijace. Uspješno smo priveli kraju  evropske projekte izgradnje Vatrogasnog doma i regionalnog biznis centra uprkos naslijeđenim problemima koje smo i ovdje zatekli. Iz dostupnih evropskih i domaših  fondova smo za kratko vrijeme obezbjedili značajna sredstva koja će unaprijediti uslove u Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama,   obezbjediti nova sportska igrališta i unaprijediti turističke kapacitete opštine. Već ove godine počinju radovi na rekonstrukciji kanalizacione mreže i izgradnji centralnog kolektora. Radimo na izgradnji opštinskih malih hidrocentrala koje će značajno doprinijeti lokalnom budžetu. U fazi izrade projektne dokumentacije su i projekti pokrivanja gradskog stadiona, izgradnje CITES centra, gradskog bazena i tako dalje.

Standard građana, a posebno onih najmlađih je bio  i ostao naš prioretet. Svjesni situacije u kojoj se nalaze, kao prva opština u Crnoj Gori smo obezbjedili besplatne učenike za đake prvog, a potom i do petog razreda osnovnih škola. Naš primjer potom su slijedile i druge, bogatije opštine. Jedina smo opština koja daje naknade za treće i više djece za majke sa seoskih područja. Te činove pomoći očuvanju i jačanju porodica i zaustavljanju iseljavanja mi smatramo najvećim činom poštavanja države. Naši građani koji na pošten i iskren način vole državu su istinski državni simboli kojima služimo. Ukratko, za dvije godine smo uradili mnogo više od obećanog i započeli mnogo projekata koji će unaprijediti život građana Berana, a time i Crne Gore.

Ličnim primjerom smo dokazali svoju privrženost Crnoj Gori i nećemo više nikome dozvoliti da nas bilo ko od nje odvaja. Posebno to nećemo dozvoliti onima koji to uzimaju za pravo, a koji su svoju navodnu ljubav prema državi dobro naplatili i čiji interes ne ide dalje od kućnog praga. Onima koji su danas predmet krivičnih prijava, optužnica i pravosnažnih presuda.  Mi se za ovih deset godina, bez obzira na svu neobjektivnost sistema nijednom nismo našli sa one strane zakona.  Pokazali smo da smo upravo mi svi, kako god se osećali, i ma kome pripadali, ali nekorumpirani, pošteni, vrijedni građani Berana ona prava Crna Gora za koju se vrijedi boriti.  Žao mi je je što večeras sa nama  nisu i ljudi koji dijele većinu ideala o kojima sam govorio, ali sam siguran da će se složiti sa porukama koje šaljemo cijeloj Crnoj Gori.

Zato sa ovog mjesta poručujem da je Berane bilo i biće u Crnoj Gori i da ćemo uraditi sve od sebe da kao nekad budemo predvodnici promjena kojima će se Crna Gora i u budućnosti ponositi. Uvaženi  predstavnici vlasti na oba nivoa, mi koji smo najodgovorniji, jer nam građani to dadoše, dragi građani, vrijeme je da kažemo ne, uzaludnim svađama i bespotrebnim podjelama,  i pojedincima, i grupama, koji ih proizvode, zbog lične koristi, ma kome pripadali, a ima ih kod svih, i to treba da bude naša prošlost, a pomirenje, jednakost, solidarnost, ljubav i prosperitet  naša budućnost. I zato poštovani građani Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Romi i ostali, poručujem vam Crna Gora je vječna, ali mora biti svima i topla i najljepša, kao što izgleda.  A biće takva, tek onda kada bude u pravom smislu  građanska  država socijalne pravde, vladavine prava i sa jednakim šansama za sve, bez obzira na nečije drugačije mišljenje, političko ubjeđenje, nacionalnu ili vjersku pripadnost, zato dajmo svi, sve, od sebe,  da je takvom učinimo.“

Poštovani građani, poštovani prisutni,

Hvala i ugodno se osjećajete u Kući Vojvode Gavra Vukovića, prvog diplomiranog pravnika iz Crne Gore i prvog Ministra spoljnih poslova Knjaževine Crne Gore.

NEKA NAM JE ZDRAVA VJEČNA CRNA GORA!“.

Snimak obraćanja: