Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić održao je sastanak sa predsjednikom Privredne komore Crne Gore Vlastimirom Golubovićem, njegovim saradnicima i predstavnicima poslovne zajednice – preduzetnicima u Beranama. Posjeta Beranama je dio programskih aktivnosti Privredne komore usmjerenih na jačanje saradnje sa lokalnim samoupravama.

Sastanak sa PKCG, Šćekić: Stimulisati domaće proizvođače

Na sastanku u zgradi Opštine razgovarano je o poslovanju privrednih sujekata u opštini Berane u prethodnoj godini, poslovnom ambijentu i mogućnostima unapređenja.

Predsjednik opštine je ukazao na potrebu veće zastupljenosti domaćih prehrambenih proizvoda u turističko-ugostiteljskoj ponudi, što bi dodatno afirmisalo poljoprivredne proizvođače sa ovog i drugih područja. Smatra da su neophodne dodatne i konkretne mjere podrške crnogorskom turizmu koji usljed krize trpi najsnažnije udare.

Sastanak sa PKCG, Šćekić: Stimulisati domaće proizvođače

Opština Berane prepoznaje da siva ekonomija ugrožava sve segmente privrede i da se moraju preduzeti odlučni koraci kako bi se suzbila”, kazao je predsjednik Šćekić.

Ocijenjeno je ovom prilikom da Opština ima veoma konkurentne poreske stope, čime, između ostalog doprinosi razvoju privrednih djelatnosti.

Predsjednik komore je istakao da je borba protiv sive ekonomije u vrhu prioriteta ove asocijacije i tema broj jedan na godišnjim sastancima sa predsjednikom Vlade i ministrima.

“Suzbijanje sive ekonomije je preduslov umanjenja opterećenja zarada po osnovu poreza i doprinosa. Neophodne su rigorozne kontrole nadležnih inspekcija kako bi se ova pojava suzbila”, rekao je Golubović.

On je tokom sastanka predstavio aktivnosti kojima privredna asocijacija doprinosi povoljnoj biznis klimi i ekonomskom razvoju.
Posebno je potencirao uticaj Komore na unapređenje regulatornog okvira po mjeri privrednika, njenu značajnu ulogu u promociji crnogorskih proizvoda i kompanija kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi, te njihovo organizovano učešće na sajmovima i poslovnim forumima.

“Komora ima istaknutu ulogu u reformi obrazovnog sistema u skladu sa potrebama tržišta rada, a naročito u promociji i implementaciji dualnog obrazovanja, u čijih 25 programa je u nedavno završenoj školskoj godini bilo uključeno više od 800 učenika iz 20 opština. Istaknutu ulogu Komora ima i u cjeloživotnom učenju – tokom 2019. godine organizovala je 76 edukacija iz oblasti unapređenje menadžmenta, radnih odnosa, marketinga i drugih, kojima je prisustvovalo 4.700 privrednika i zaposlenih u institucijama”, rekao je Golubović.

U fokusu su bile i značajne aktivnosti Privredne komore za vrijeme epidemije bolesti Kovid-19.

Sastanak sa PKCG, Šćekić: Stimulisati domaće proizvođače

“Komora je od samog starta pratila izazove sa kojima se suočava privreda i u saradnji sa nadležnima doprinosila njihovom otklanjanju. Kreirala je online upitnik i call centar, putem kojih je dobijala zahtjeve kompanija i adresirala ih prema državi, doprinosila stabilnosti tržišta ključnih artikala, dala značajan doprinos kreiranju mjera podrške ekonomiji”, dodao je Golubović.

Bilo je riječi i o predstojećem trećem paketu mjera podrške koji će imati sanaciono-razvojni karakter, uz istaknutu ulogu Investiciono razvojnog fonda i poslovnih banaka, a predsjednik PKCG zahvalio je opštinama koje svojim mjerama daju doprinos saniranju negativnih posljedica korona-krize.

Savjetnica predsjednika Komore Nina Drakić prezentovala je analize poslovanja privrednih subjekata koje je Komora uradila za sve lokalne samouprave i program sertifikacije po BFC standardu opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

“Istaknuto je da investitori sertifikovane opštine prepoznaju kao sredine sa dobrim uslovima za poslovanje, što je veoma bitno za donošenje odluka o ulaganjima. Predstavnici lokalnih samouprava i kompanija pozvani su da privredne sporove efikasno rješavaju pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori, a preduslov za to je da u ugovore koje sklapaju uvrste arbitražnu klauzulu”, navode u PKCG.

Tokom razgovora, privrednici su kao glavne izazove za privredu ovog kraja, između ostalih, identifikovali nedostatke u sistemu ustupanja drvne mase putem koncesija, nedovoljnu mogućnost malih firmi da dobiju poslove na tenderima i zastupljenost proizvoda sa sjevera u trgovinama drugih regiona, nedostatak stručnog kadra, visoku cijenu električne energije, sivu ekonomiju…

“Korona kriza je pokazala da se ekonomija ne može oslanjati samo na turizam. Država je odlučna da u narednom periodu akcenat razvoja bude na proizvodnji, a posebnu šansu vidimo u energetici i agraru”, zaključio je Golubović.

U posebnom fokusu bila je situacija u Rudniku uglja Berane, gdje je zbog visokih troškova i aktuelne krize obustavljena proizvodnja.

Prema podacima Poreske uprave, završne račune za 2019. u opštini Berane predao je 441 privredni subjekat, što je 19,8 % više nego prethodne godine. Najveći broj ih je registrovan za poslove trgovine, prerađivačke industrije i usluga smještaja te ishrane. Ukupno su imali 2.040 zaposlenih, 15,1 % više nego 2018. godine.

Privredni subjekti iz Berana su u 2019. iskazali su ukupan prihod od 68,9 miliona eura, 22,4 % veći nego prethodne i dobit u vrijednosti od 4,5 miliona eura, 87,5 veću u odnosu na 2018.

Sastanku su prisustvovali privrednici –preduzetnici: Milan Zečević, Rade Bulat, Dejan Femić, Radisav Janković, Jovanka Bogavac i Mirjana Vučeljić.

Iz Opštine sastanku su prisustvovali : Rade Kljajić – potpredsjednik, Bojan Radošević – sekretar za finansije, Dubravka Jovančević – v.d. šefica Kabineta predsjednika opštine i Nikola Urošević – šef Biroa za odnose sa javnošću.