У склопу редовних активности, представници пројекта „PRAXIS“ који се финансира из фондова Европске уније, а намијењен је младима и Општина Беране је један од партнера, одржали су састанак са представницима општинског Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО. Ријеч је о пројекту прекограничне сарадње Црна Гора-Косово 2014-2020 који спроводи Kаритас са сједиштем на Косову, а на којем су још партнери Каритас из Црне Горе и косовска организација “Qakp Gjon Nikolle Kazazi“.

Састанак представника пројекта PRAXIS и Секретаријата за младе - МЛАДИ У ФОКУСУ

Састанку су присуствовали менаџер пројекта Лидија Вулевић (Каритас ЦГ), пр менаџер пројекта Радуле Бојовић (Општина Беране), секретар Горан Фолић и савјетник за омладинску политику у Секретаријату Драгоје Рајковић.

Представници ресорног секретаријата за младе представили су овом приликом своје активности, са нагласком на рад са младима, истичући притом сарадњу коју имају са организацијама које у фокусу свог дјеловања имају рад са представницима ове групације. Понудили су подршку и помоћ током реализације пројекта „PRAXIS“, изражавајући наду да ће сарадња на пројекту бити успјешна.

Општи циљ пројекта је стварање повољних услова за младе да имају бољи приступ тржишту рада у прекограничним подручјима Косова и Црне Горе, док је специфични циљ повећање запошљивости младих побољшањем каријерног савјетовања, нуђење стицања базичних вјештина, стажирања и могућности волонтирања.

Пројекат „Praxis“ ће трајати 24 мјесеца. У Црној Гори ће, поред Берана, бити реализован и у општинама Петњица и Гусиње, а на Косову у Ђаковици и Глини.

Укупан буџет пројекта је 332. 997,05 еура, од чега Европска унија финансира 282. 997,05 или 84,98%.