Ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori NJ.E. Vladislav Maslennikov boravio je u Beranama u radnoj posjeti, u okviru manifestacije ,,Dani ruske kulture“ i tom prilikom sastao se sa predsjednikom Dragoslavom Šćekićem, predsjednikom Skupštine Novicom Obradovićem i potpredsjednikom Radem Kljajićem.

RUSKI AMBASADOR U BERANAMA

U srdačnoj riječi dobrodošlice, predsjednik Šćekić je iskazao zadovoljstvo zbog prve posjete Opštini Berane, na početku vršenja ambasadorske dužnosti i upoznao ambasadora Maslennikova sa aktivnostima koje sprovodi Opština na polju unapređenja prijateljskih odnosa sa Rusijom.

Ambasador Maslennikov je kazao da mu je zadovoljstvo i čast biti u Beranama i da je impresioniran prijateljskim odnosom naroda Crne Gore prema ruskom. Istakao je da su ,,Dani ruske kulture“ koji se organizuju po treći put u Beranama dodatni podsticaj unapređenju tih odnosa, koji zaslužuju da budu još bolji.

RUSKI AMBASADOR U BERANAMA

Na najavu predsjednika Šćekića da Opština sprovodi aktivnosti na uređenju Cvijetnog parka i podizanju spomenika Maršalu Žukovu i Leksu Saičiću, ambasador Maslennikov je predložio da zajednički otvore spomenik, kako je planirano, za Dan opštine 21.jul.

Ambasador je govorio o mogućnostima koja pruža Ambasada Ruske federacije u Crnoj Gori, stipendijama za studiranje u Rusiji, kao i daljem unapređenju odnosa sa pobratimskom Kostromskom oblašću kao i inicijativi sa gradom Odincovo.

Predsjednik Šćekić upoznao je Ambasadora sa potencijalima koje nudi Berane i okruženje, posebno u dijelu ulaganja u oblasti turizma.

Prilikom razmjenjivanja prigodnih poklona, predsjednik Šćekić je uručio Ambasadoru rad akademskog vajara Milivoja Babovića, reljef druge strane prvoglasnika ,,Oktoih“ iz 1494. godine, kao i plaketu prvog kovanog novca iz Brskova – novac Kralja Stefana Dragutina iz XIII vijeka.

RUSKI AMBASADOR U BERANAMA

Nakon sastanka u Opštini, kojem su prisustvovali i Igor Filjuk iz Ambasade Ruske federacije i Ana Sekulić iz Kabineta Predsjednika Opštine, ambasador Maslennikov i predsjednik Šćekić sa saradnicima posjetili su Manastir Đurđevi Stupovi i NJ.P. Episkopa Budimljansko-nikšićkog Gospodina Joanikija.