Regionalni biznis centar Berane predstavio je svoje aktivnosti na Startap forumu Zapadnog Balkana održanom u Nikšiću.

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis bio je domaćin najznačajnim akterima iz EU i regiona u oblasti startup preduzetništva: međunarodnim kreatorima i implementatorima politika, kao i vodećim predstavnicima naučno-tehnoloških parkova, startap-ova i malih i srednjih preduzeća iz osam zemalja.

U fokusu je bila panel diskusija „Održivost organizacija za poslovnu podršku. Ključne teme ovog panela o kojima su razgovarali rukovodioci organizacija za poslovnu podršku (OPP) iz regiona bile su: kako obezbijediti samoodrživost OPP, prilike za ostvarivanje dodatnih prihoda u cilju postizanja održivosti, nacionalne šeme za pokrivanje tekućih troškova organizacije, kao i primjeri dobre prakse iz ove oblasti.

Kao značajne karike u procesu osnaživanja organizacija za poslovnu podršku istaknute su sposobnost prilagođavanja uslovima na tržištu i obezbjeđivanje mentoring i konsalting podrške od strane države.

Dvodnevna konferencija je zaključena sesijom na kojoj su učesnici predstavili aktivnosti svojih naučno-tehnoloških institucija iz regiona: IPC Tehnopolis, Regionalni biznis centar Berane, INTERA Tehnološki Park, Zagrebački Inovacijski Centar, Centar za transfer tehnologija u Beogradu, Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj Austrija, Štajerski Tehnološki Park Slovenija, Protik Inovacioni Centar Albanija, BIT Tuzla i SEEU Teh Park Makedonija.

Aktivnosti Regionalnog biznis Centra je predstavio izvršni direktor Nebojša Babović, a forumu je prisutvovao i menadžer opštine Vladimir Đaković.

„Cilj nam je bio da okupimo sve ključne aktere startup ekosistema kako bi analizirali stanje i definisali preporuke, sa posebnim fokusom na alternativno finansiranje njihovih ideja koristeći se primjerima grupnog finansiranja (cronjdfundinga), ali i napravili dodatnu sinergiju između predstavnika startup zajednice i državnih institucija, OPP-a i privatnog sektora, kako bi startap-ovi dobili najbolje moguće uslove za razvijanje svojih ideja“, naglasio je Đorđije Brkuljan, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva u IPC Tehnopolis.