Predsjednik SO Berane Goran Kiković razgovarao je sa predsjednikom Novog udruženja drvoprerađivača i zaštite životne sredine Miroslavom Čukićem i članom Udruženja Manojlom Čantrićem. Tema razgovora je bila Stanje i problemi u drvoprerađivačkoj industriji na teritoriji opštine Berane a u kontekstu sastanka koji je prije nekoliko dana održan  u prostorijama Uprave za šume, područna jednica Berane, na kom su razmatrana pitanja koja se odnose na: – Način  izvoza trupaca van teritorije Crne Gore i primjenu novog pravilnika koji se bavi ovim pitanjem; – Definisanje uslova novog Konkursa za raspodjelu koncesija u 2016. godini; – Ispitivanje validnosti produženja Ugovora za 2015. godinu  i – Korišćenje šuma od strane koncesionara na GJ ,,Kaludarsko- dapsićke šume“ i ometanje rada od strane Mjesnih zajednica na tom području.

Predstavnici Udruženja su informisali predsjednika SO Berane o satanku a i o njihovim problemima koji do sada nijesu riješeni.Oni su istakli da će zatražiti formiranje komisije koja bi utvrdila šta je sve posječeno na prostoru šumskih gazdinsava na teritoriji Berana.Ta komisija bi nepristrasno utvrdila pljačku koja je prema njihovim tvrdnjama izvršena na pomenutom prostoru. Oni su istakli da se pravilnik nije primjenjivao od 20. Novembra do sada i da za to neko mora da odgovara.

Pošto je Uprava Uprave za šume  Berane u obavezi da jednom godišnje informiše lokalni parlament oni su izrazili zainteresovanost za svoje učešće kada se bude razpravljalo o toj tački dnevnog reda na sljedećoj sjednici SO Berane. Oni su istakli i informisali predsjednika Kikovića da ukoliko se nadležni ogluše o njihove zahtjeve da će krajnja varijanta njihove borbe biti blokada saobraćajnica.

. Trebalo bi svi mi da imamo ista prava. Nedopustivo je da koncesije dobijaju samo privilegovani pojedici, a da mi ostanemo bez sirovine. Valjda i naše porodice imaju pravo naživot – kazao je Čukić, dodajući da bi obezvjeđivanjem sirovine sadašnji vlasnici prerađivačkih pogona mogli da zaposle novih 200 radnika

– Predsjednik SO Berane Goran Kiković je istakao da daje  podršku opravdanim zahtjevima Novog udruženja drvoprerađivača i zaštite životne sredine  i podsjetio na to da su šume a uostalom i sva prirodna bogastva poslednjih decenija uništavana. U Strateškom planu razvoja  za period od 2012. do 2017. godine navodi se da je opština Berane, zahvatajući površinu od 717 kilometara kvadratnih,  jedna od najsiromašnijih u Crnoj Gori. Indeks razvijenosti opštine Berane iznosi 62,95, što znači da za približno 37 poena zaostaje za crnogorskim prosjekom. Tako negativni saldo se proteže iz godine u godinu iako 37 odsto teritorije opština Berane pokrivaju šume, kao najznačajniji razvojni resurs. Drvna masa na tom prostoru se procjenjuje na oko pet miliona metara kubnih, s tim što, prema raspoloživim podacima,  godišnje sječa iznosi preko 40.000 kubika. Od toga, gledajući zvaničnu statistiku, koncesionari  kojima su šume date na dugoročno korišćenje od sedam do deset a neki i petnaest godina godišnje posijeku više oko 30.000 metara kubnih drvne mase, što odgovara vrijednosti od nekoliko miliona eura. Po utvrđenim propisima  koji su bili na snazi do prije četiri godine lokalne uprave je  na ime  koncesija na šume sledovalo 30 odsto prihoda.  Zakon je u međuvremenu preinačen čime je opštinama  dodijeljeno 70 odsto prihoda po naznačenom osnovu.

-Da ima sreće u ovoj državi svaka opština bi trebalo da raspolaže i upravlja šumama i ostalim prirodnim bogatstvima koja se nalaze na njenoj teritoriji, a ne da to rade ljudi iz podgoričkog centa moći. Međutim, smišljen je takav sistem da se preko eksploatacije šuma bogati još više bogate, a da lokalne zajednice ostaju keratkih rukava. Zato se, između ostalog, Berane danas nalazi na samom začelju po stepenu razvijenosti.