Danas je u radnoj posjeti Opštini Berane boravio  Arno Gujon, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Republike Srbije. Tema sastanka, koji je upriličen sa  Predsjednikom Opštine Tihomirom Bogavcem i potredsjednikom Darkom Stojanovićem , odnosila se na status i položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

Predsjednik Bogavac poželio je delegaciji ugodan boravak i u svom uvodnom obraćanju ukratko se osvrnuo na društvene, ekonomske i političke prilike u poslednje dvije decenije u Beranama i  Crnoj Gori. On je kazao da Berane, kao multietnički  sredina, ne dozvoljava podjele na bilo kojoj osnovi, i da svaki stanovnik opštine ima jednaka prava. On se osvrnuo i na poslednji popis stanovništva iz 2011.godine, koji prema njegovim riječima ima manjkavosti i upitnu vjerodostojnost. Izrazio je želju da se, kako je i najavnjeno,   do kraja godine sprovede  novi popis stanovništva, koji će građanima omogućiti da demokratskim putem izjasne svoju nacionalnu, jezičku i vjersku pripadnost- ,,Popis  treba da bude slobodan i transparentan i da izrazi volju svakog pojedinca“- istakao je predsjednik Bogavac.

V.d. direktora Gujon zahvalio se na srdačnom dočeku i posebno se osvrnuo na, kako je kazao, veličanstvene litije tokom protekle godine, koje su ostale ne samo za ponos Crnoj Gori i Srbiji, već i vjerujućim Hrišćanima širom Evrope i svijeta.  On je pokrenuo pitanja oko procentualne zastupljenosti  Srba u Beranama, njihovog društvenog i ekonomskog statusa . Informisao je prisutne da Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima Vlade Republike Srbije svake godine ima koknkurs za udruženja iz regiona  na koja se mogu prijaviti i udruženja iz Berana sa projektima  koji za fokus imaju njegovanje osobenosti, tradicije i kulture Srpskog naroda.

Predsjednik Bogavac i potpredsjednik Stojanović sa posebnim akcentom obrazložili su težnje da Opšta bolnica  u Beranama postane regionalni centar, ne samo za sjever Crne Gore nego i za pogranične gradove koji pripadaju Srbiji. U tom dijelu od velike važnosti bila bi  Angio sala, za čije opremanje su potrebna sredstva  od skoro 600 000 eura. Kako su istakli, za ovaj veliki projekat, od značaja za stanovnike i zdravstveni kadar Crne Gore i Srbije, potrebna je podrška. Bogavac i Stojanović su izrazili spremnost da ispred Opštine Berane pokrenu inicijativu za ovaj važni projekat. Sastanku su prisustvovali i Đorđe Aleksić i Stefan Morović, predstavnici Uprave saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu , šefica Kabineta predsjednika Opštine Dubravka Jovančević i savjetnica za Informisanje u Službi predsjednika Irina Zečević.