U radnoj posjeti Opštini Berane danas je boravila ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori NJ. E. Karen Medoks. Sa predsjednikom Opštine Berane Tihomirom Bogavcem razgovarala je o aktuelnoj finansijskoj krizi izazvanoj virusom Korona, beranskoj privredi, ekonomiji, zdravstvu, kao i društvenim i političkim prilikama u našoj Opštini.

Predsjednik Bogavac izazio je zadovoljstvo povodom posjete Ambasadorke i istakao da su Velika Britanija i Crna Gora prijateljske zemlje. Vođena tim duhom, Opština Berane nastoji da sa lokalnog nivoa pruža svoj doprinos u cilju njegovanja dobre saradnje. Kako je kazao, ovakvi susreti su od velikog značaja, jer zemlja kao što je Velika Britanija u mnogome može da pomogne u sprovođenju projekata koji imaju za cilj unapređenje života građana. Jedan od takvih zasigurno jeste izgradnja 94 stambene jedinice za raseljena lica na Rudešu u kojem je učestvovala i Vlada Velike Britanije, dodao je Bogavac.

Ambasadorka Medoks, koja prvi put boravi u radnoj posjeti Beranama, posebnu pažnju posvetila je izazovima i prioritetima lokalne uprave na koje je Bogavac ukazao. Kako je kazala, Ambasada Velike Britanije razmotriće mogućnosti eventualnog učešća u budućim projektima iz određenih oblasti.

Bogavac je govorio o finansijskoj krizi izazvanoj virusom Korona, izazovima sa kojima se susrela ne samo lokalna uprava već i privatni sektor. Kako bi se ovi problemi prevazišli i kako bi se nastavilo sa infrastrukturnim i drugim projektima, izrazio je uvjerenje da će Vlada Crne Gore za sledeću budžetsku godinu planirati veća finansijska sredstva za Opštinu Berane, kako bi nastavila svojim razvojnim putem, kazao je on. Ambasadorku je upoznao sa težnjom lokalne uprave da Berane postane regionalni zdravstveni centar i trenutnim aktivnostima koje se sprovode u cilju poboljšanja zdravstvenog sistema.

Ambasadorka Medoks osvrnula se na klimatske promjene i zaštitu životne sredine u Beranama. Ova pitanja, odnosno pitanja Zelene politike, jedna su od važnijih kojima se Vlada Velike Britanije bavi, kazala je ona.

Predsjednik Bogavac, izrazio je otvorenost za saradnju Opštine Berane sa britanskom Ambasadom na ovom polju i kao primjer dobre prakse naveo je sprovedeni projekat ,, Zelena ostrva“ i aktivnosti koje se trenutno sprovode na ozelenjavanju.

Na sastanku bilo je riječi o statusu izbjeglica u beranskoj opštini i sjeveru Crne Gore, o društvenim prilikama, multi- nacionalnom skladu, turizmu i drugim pitanjima od važnosti.

Sastanku su prisustvovali i Bilsana Bibić, lična asistentkinja Ambasadorke, Ivan Radević, direktor Turističke organizacije Berana, Dubravka Jovančević, šefica Kabineta predsjednika Opštine i Irina Zečević, šefica Pr Biroa.