Država svojim potezima udara i na duhovne vrijednosti Berana koje predstavljaju ujedno i sastavni dio turističke ponude. Sve to je razlog više da se svi Beranci okrenu Beranama i suprotstave bojkotu naših potencijala“, poručuje direktor Turističke organizacije Ivan Radević.

Pod sloganom „Upoznaj Berane”, lokalna Turistička organizacija pokrenula je akciju sa ciljem da što više posjetilaca privuče na sjever Crne Gore. U tom pravcu oni su pozvali sve Berance koji žive na strani, da odmor provedu u svom zavičaju i da, dovođenjem svojih prijatelja i drugih gostiju, daju doprinos ublažavanju posledica koje je izazvala pojava koronavirusa. Kazali su da će na taj način vratiti dug rodnoj grudi i pokazati ekonomski patriotizam.

„Danas brojni Beranci žive izvan svog zavičaja, i to ne samo u okruženju, nego i širom svijeta. Znam da većina njih svoj rodni grad nose duboku u srcu i raduju se svakom njegovom napretku. Međutim, mnogi od njih su minulih godina, iz opravdanih razloga, ljetovali na nekim drugim destinacijama i tamo ostavljali određeni dio novca. Pod sloganom „Upoznaj Berane”, mi ih pozivamo da ove godine dođu u svoj zavičaj i da iniciraju dolazak i drugih zaljubljenika u prirodne ljepote koji nijesu iz ovih krajeva, kako bi bar donekle ublažili posledice koje ostavlja pojava pandemije koronavirusa. Tako će pokazati ekonomski patriotizam i staviti do znanja da zajednički možemo da prebrodimo teške situacije i damo dodatni podsticaj razvoju turizma“, naglasio je direktor Turističke organizacije Ivan Radević.

On je kazao da je razlog više da se pomenuta akcija podrži to što, kako je naveo, država ima maćehinski odnos prema Beranama po pitanju ulaganja u potencijale koji su važni za adekvatnu valorizaciju prirodnih i drugih ljepota.

„Ranije smo navodili da se ove godine iz državnog budžeta neće uložiti nijedan cent za unapređenje turističke ponude na području opštine Berane. Sad se suočavamo sa zatvarnjem granica prema Srbiji, gdje živi mnoštvo naših zavičajaca. Država svojim potezima udara i na duhovne vrijednosti Berana koje predstvaljju ujedno i sastavni dio turističke ponude. Sve to je razlog više da se svi Beranci okrenu Beranama i suprostave bojkotu naših potencijala“, kazao je Radević i naglasio da gosti imaju šta da vide u Beranama i da će se uvjeriti da ovo područje ima veoma povoljne uslove za razvoj čitavog spektra savremenih vidova turizma.

„U našem kraju ima toliko prirodnih dragulja da ih je teško pobrojati. Imamo rijeke i planine koje nude brojne izazovne i uzbudljive sadržaje. Tu su i tradicionalno gostoprimstvo domaćina i uslužni i smještajni kapaciteti, što sve zajedno garantuju dobar užitak. Zato ko god dođe neće se pokajati“, poručio je Radević.

Koncertima privlače goste

Ivan Radević je naglasio da je u minulom periodu Berane prepoznato kao centar muzičkih zbivanja na sjeveru Crne Gore. Istakao je da se na taj način afirmiše i muzički turizam.

„Godinama, pod pokroviteljstvom ili u organizaciji Opštine Berane, Turističke organizacije i Centra za kulturu, organizovani su kvalitetni i različiti muzički sadržaji koji su privukli hiljade i hiljade posjetilaca, ne samo iz Berana, nego iz čitavog okruženja. Taj trend planiramo da nastavimo i narednom periodu i da i na taj način damo doprinos upotpunjavanju turističke ponude. Od toga ćemo svi zajedno imati koristi, jer gđe god se povećava cirkulisanje ljudi tu ima i benefita i drugih pogodnosti“, naveo je Radević.

Izvor: Dan

print