U organizaciji Opštine Berane i Polimskog muzeja tokom vikenda je u galeriji ove ustanove promovisan roman „Maksimum“ Vide Ognjenović koji je objavila izdavačka kuća Arhipelag. O poslednjem književnom djelu poznate književnice i rediteljke, pored autorke govorio je i književni kritičar, osnivač i galvni urednik pomenute izdavačke kuće Gojko Božović.

„To je moderna priča o jednom umjetniku, uzbudljivom i uskomešanom javnom i društvenom prostoru, o mehanizmu hajke i javnog progona u kojem  pred napadima tabloida čovjek ne može sačuvati pravo na svoju privatnost, svoj javni i umjetnički integritet“, kazao je Božović između ostalog.

IMGL3383

Autorka je kazala da hajka kada jednom krene nikada ne staje.

“Hajka samo iznova traži svoju žrtvu. Ja sam ušla u politiku samo da bi se znalo gdje nisam. Ja sam po opredjeljenju socijaldemokrata i nikada ne bih podržala neko književno djelo koje promoviše fašizam”, istakla je Ognjenović.

O tome šta je motivisalo da se bavi baš ovom temom, ona je naglasila da je kod nas lako naći primjere Maksimuma, navodeći tri slučaja.

„Jedan je profesorka, filozofkinja kojoj je disertacija poništena jer su je napali za plagijat, a kad se dokazalo da nije plagijat nikad joj se niko nije izvinio; drugi je slikar naivac koji je morao na sudu da dokazuje pred komisijom stručnjaka, jer su ga bili optužili da te slike slika njegov sin, istoričar umjetnosti ; a treći je slučaj Danila Kiša i napada na njega da je plagijator i njegov pokušaj da ljudima objasni da se književnost bavi i hrani književnošću i da je književnost paralelni svijet bilo da se uzimaju motivi, teme i paradigme iz života ili iz literature“, objasnila je Vida Ognjenović.

U nastavku je beransku publiku počastila čitanjem djelova iz svog romana “Maksimum”. Dodala je da je prvi put u Beranama i zahvalila se svojim domaćinima koji su priredili ovo veče.

U ulozi medijatorke se našla Slavenka Makočević, novinarka Radija Crne Gore.

IMGL3381

Roman “Maksimum” je objavila izdavačka kuća “Arhipelag” u oktobru 2017. godine, a promocija u Beranama je treća po redu u Crnoj Gori a prva na sjeveru. Prije toga su bile u Budvi i Podgorici.

Podsjetimo, Vida Ognjenović, književnica i rediteljka, je rođena u Crnoj Gori.Osnovnu školu završila je u Vrbasu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu (1963) i na Odsjeku za režiju Akademije za pozorište, film i TV u Beogradu (1965). Piše romane, pripovjetke, drame i eseje. Osim u Srbiji, predavač je na velikom broju evropskih i američkih univerziteta.