Centar za građansko obrazovanje (CGO) je juče, u prostorijama JU Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Berane, u saradnji sa Opštinom Berane, organizovao projekciju filma, Život kao crtani film, američkog reditelja i dobitnika prestižne filmske nagrade Oskar R.R. Vilijamsa, a kojoj su prisustvovali roditelji korisnika Dnevnog centra i zaposleni u istom. Predstavnici CGO-a su, tom prilikom, korisnicima Dnevnog centra uručili i novogodišnje paketiće.

Direktor Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, Miloš Knežević, zahvalio se Dnevnom centru na inicijativi da se ova projekcija održi, kao i Opštini Berane koja je ovim tim promovisala ideju Festivala UBRZAJ i nakon zvaničnih festivalskih dana.

“Reditelj nas sve upoznaje sa autizmom kroz prizmu autističnog dječaka Ovena i njegove porodice, ali i uspijeva da ruši granice, stereotipe i predrasude u razumijevanju ovog sve aktuelnijeg problema. Stoga nam je veoma drago da je ovaj film prikazan baš danas u Dnevnom centru”, zaključio je Knežević.

Direktor Dnevnog centra, Miloš Brakočević se zahvalio CGO na prilici da se film o problemima porodica u kojima je prisutan autizam prikaže roditeljima i osoblju Dnevnog centra, s obzirom da se radi o potresnoj, ali i edukativnoj priči.

Šef Biroa za odnose sa javnošću Nebojša Babović je podsjetio da je festival Ubrzaj posle tri godine stekao publiku u Beranama, te da je napravljen iskorak približavanjem sadržaja publici i izmještanjem projekcija van tradicionalnih prostora. Projekcije u Gimnaziji i Dnevnom centru su potvrdile da Festival filma o ljudskim pravima ima budućnost u Beranama.

CGO je od 10. do 16. decembra 2017. organizovao 8. Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2017, sa centralnim programom u Podgorici u JU KIC ”Budo Tomović” od 10. do 14. decembra, i pratećim izdanjima u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Kotoru od 15. do 16. decembra u kino „Boka”.

UBRZAJ 2017 se realizovao uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, Kanadske ambasade, fondacije Hajnrih Bol, Ambasade Italije, Ambasade Izraela, Ambasade SAD, kao i kompanija Metropolis, Studio Mouse, Pošta Crne Gore, PG Taksi i Compania de vinos Montenegro. Partneri Festivala su JU KIC ”Budo Tomović”, BELDOCS, Sarajevo Film Festival, KC ”Nikola Đurković” iz Kotora, Opština Kotor, Opština Berane i Centar za kulturu Berane, a medijski pokrovitelji javni servis RTCG  i Vijesti (novine i portal)“.