Danas je u velikoj sali Opštine Berane održana konferencija za novinare povodom završetka projekta „Jednake mogućnosti za sve“. Projekat je finansirao Zavod za zapošljavanje, a sproveli su ga DOO „Vodovod i kanalizacija“ i Opština Berane.

Projekat "Jednake mogućnosti za sve": Zaposlen veći broj OSI

Koordinatorka projekta Marijana Marjanović govorila je na konferenciji ovim povodom gdje je istakla da je projekat realizovan u sklopu profesionalne rehabilitacije i aktivne politike zapošljavanja lica sa invaliditetom, kao i da je imao za cilj unapređenje položaja OSI i njihovo uključivanje u sve oblasti društva na ravnopravnoj osnovi.

Najveći uspjeh ovog projekta jeste što će biti zaposleno više osoba nego što je planirano na početku.  Tokom trajanja projekta obučeno je šest lica za zanimanja administrativnog radnika i vodoinstalatera. Njih četvoro je angažovano na period od šest mjeseci u Opštini i Vodovodu.  Plan je da se za njih troje, produži ugovor“, rekla je Marjanović i dodala da to znači radno angažovanje jedne osobe više sa invaliditetom zahvaljujući ovom projektu.

„Moram napomenuti da su predsjednik opštine Dragoslav Šćekić i direktor Vodovoda Vuko Todorović, koji danas nisu tu sa nama iz opravdanih razloga, prepoznali važnost ovog projekta i podržali ga na pravi način, jer se njegovim ostvarenjem sprovodi program podrške lokalne uprave osobama sa invaliditetom“, navela je ona i spomenula da je asistent na projektu bila Lidija Obadović.

Prema riječima pomoćnice u opštinskom Sekretarijatu za projekte i investicije Maje Pešić, Opština Berane učestvuje u programu zapošljavanja osoba sa invaliditetom godinama unazad i do sada je uspješno realizovano ukupno pet projekata.

U sklopu ovog programa, u okviru projekata „Budimo kreativni“ i današnjeg „Jednake mogućnosti za sve“, kako je navela u nastavku, zaposleno je pet osoba sa invaliditetom, dok će po završetku projekta „Cjeloživtno učenje“ biti zaposlene još dvije osobe.

Zahvaljujući projektu „Budimo kreativni“, koji je realizovan prošle godine, preko puta zgrade Opštine je otvorena suvenirnica i zaposlena su dva lica. U toku su aktivnosti na realizaciji projekta „Cjeloživotno učenje“ u koji je uključeno četrnaest osoba sa invaliditetom.  Od strane licencirane ustanove, a to je u ovom slučaju Srednja stručna škola, njih deset se obučava za program servisiranja računara, a četvoro za rad u suvenirnici i socijalnom preduzeću, koje je partner Opštini i na nekoliko drugih projekata“, objasnila je Pešić.

Ona je istakla da je Opština Berane vrlo uspješna u realizaciji ovakve vrste projekata i da je prepoznata kao pouzdan partner, kako od strane Zavoda za zapošljavanje, tako i od strane fondova Evropske unije i drugih međunarodnih donatorskih fondova.

Iz preduzeća Vodovod i kanalizacija su istakli da su zadovoljni rezultatima projekta „Jednake mogućnosti za sve“ iz razloga što su obučeni profili koji su njima potrebni.

„Spremni smo da i dalje pružamo punu podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom na ravnopravnoj osnovi primjenom politike pružanja jednakih mogućnosti“.

Projekat „Jednake mogućnosti za sve“ je trajao dvanaest mjeseci, a njegova vrijednost je 44.761,77 evra, od čega ZZZCG učestvuje sa 42.523,68 evra ili 95%. Finansijski doprinos podnosioca projekta, odnosno DOO “Vodovod i kanalizacija” – Berane je 2.238,09 evra.