Na konstitutivnoj sjednici  Organizacionog odbora  63. Balkanskog prvenstva u krosu za predsjednika te sportske manifestacije, koja će biti održana u Beranama,  9. novembra,  izabran je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Pripreme za održavanje 63. Balkanskog prvenstva u krosu

Na sjednici, kojom je presjedavao predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, prisustvovali su predsjednik Atletskog saveza Crne Gore  Gojko Banjević, sekretar Atletskog saveza Milan Madžgalj, kao i predstavnici lokalne samouprave, za direktora 63.Balkanskog prvenstva u krosu izabran je Zoran Jojić, savjetnik predsjednika opštine Berane.

Zaključeno je da se radi o najvećoj sportskoj manifestaciji na sjeveru Crne Gore, na kojoj će učestvovati 20 predstavnika Balkanske atletske federacije -Albanija, Azerbejdžan, Armenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Gruzija, Grčka, Izrael, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, San Marino, Slovenija, Srbija, Turska i Ukrajina.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, izrazio je zadovoljstvo što se takmičenje održava u Beranama, ističući da će Opština Berane kao glavni organizator manifestacije angažovati sve svoje kapacitete, kako bi grad i Crnu Goru predstavili na najbolji način.

„Biće uključene kompletne opštinske službe, strukture, sekretarijati i javna preduzeća u organizaciju, zajedno sa nadležnim državnim institucijama, Ministarstvom sporta, Crnogorskim Olimpijskim Komitetom, Atletskim savezom, kao i sponzorima da organizacija i manifestacija budu na svetskom nivou“, istakao je Šćekić.

Direktor Prvenstva Balkana, Zoran Jojić, kazao je da ovaj događaj ima sportski, turistički i privredni značaj i da je kompletno rukovodstvo lokalne uprave  maksimalno angažovano i spremno za sve izazove, koje donosi organizacija jedne velike sportske manifestacije.

„Sama pomisao da dolazi 20 država podiže naš stepen pripravnosti na jedan mnogo visok nivo. Samo takmičenje zahtijeva veliku ozbiljnost i uradićemo sve da organizacija bude na vrhunskom nivou. Da li možemo da se takmičimo sa nekim velikim državama koje imaju mnogo bolje uslove ne znam, ali sugurno ćemo dati maksimum da se gosti osjećaju zadovoljno, da im budemo na usluzi i da iz našeg grada pođu sa željom da se ponovo vrate“, kazao je Jojić. 

Predsjednik Atletskog saveza Crne Gore (ASCG) Gojko Banjević, istakao je da je ova manifestacija ima veliki značaj za Berane i Crnu Goru, ne samo za razvoj sporta, već i šire.

„Balkanska atletska federacija više se ne sastoji od sedam ili osam država članica. Sa prudruženim državama broji 20 članica, a ove godine taj broj je veći za jednu novu. Tako će se, u novembru, pola atletske Evrope okupiti u Beranama, što ovu manifestaciju čini velikom i za čiju organizaciju je potrebno uložiti veliki trud i rad“, kazao je Banjević.

Sekretar ASCG Milan Madžgalj, rekao je da će takmičenje,u šest disciplina, biti organizovano za mlađe juniore/ke, mlađe seniore/ke i seniore/ke.

„Očekujemo učesnike iz 20 država, a precizne podatke ćemo imati za desetak dana kada stignu preliminarne prijave. Trebalo bi da bude od 250 do 400 učesnika, što je za atletiku i sportske manifestacije impozantan broj. Ovo takmičenje se održava na završetku atletske sezone i u Berane će doći najbolji balkanski trkači. Pored njih, biće ugošćeni i zvaničnici iz Evropske – balkanske atletske federacije, predstavnici atletskih federacija“, istakao je Madžgalj.

On je dodao da će ASCG pružiti svu stručnu i tehničku pomoć, ali da glavni poslovi i teret organizacije pada na Opštinu Berane.