U Beogradu je, u 91.godini, preminuo Stevan Labudović, doajen jugoslovenskog filmskog snimateljstva i zaslužni građanin Narodne Demokratske Republike Alžir. Stevan Labudović je rođen 28. decembra 1926. godine u Beranama, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u rodnom gradu, maturirao je u Smederevskoj Palanci. Kao desetogodišnjak je počeo da se bavi fotografijom. Poslije završene filmske škole počeo je da radi u „Filmskim novostima“ gdje je radio kao filmski snimatelj sve do penzionisanja. Fotografisao je znamenite ličnosti i događaje, bio u pratnji predsjednika Josipa Broza Tita, pratio rad konferencija Organizacije Ujedinjenih nacija u Njujorku, konferencije Pokreta nesvrstanih, i mnoge druge. Kao lični snimatelj pratio je Tita u Burmi, Indiji, Indoneziji, Egiptu, Velikoj Britaniji, Etiopiji i Sjedinjenim Američkim Državama. U rodnim Beranama napravio je brojne zapise i fotografije, među kojima je najznačajnija reportaža o posjeti Urha Kekonena, predsjednika Finske.

Među velikane filmske umjetnosti uvrstio ga je njegov rad tokom Alžirske revolucije. U Alžiru je boravio tri i po godine, gdje je napravio ogroman broj filmskih reportaža i fotografija o pravednoj borbi oslobodilačkog pokreta alžirskog naroda.

Za ogroman doprinos i zasluge za pobjedu revolucije dobitnik je najznačajnijih vojnih i državnih odlikovanja NDR Alžira, i jedan od najcjenjenijih prijatelja Alžira, o čemu svjedoči i kumstvo sa Huari Bumedijenom, bivšim predsjednikom Alžira, te dugogodišnje prijateljstvo sa Abdelazizom Buteflikom, sadašnjim predsjednikom Alžira. Stevana Labudovića, svog nacionalnog heroja, Alžir nije zaboravio. Njegova kamera, originalni filmovi i fotografije izloženi su u Istorijskom muzeju u Alžiru, u Sali velikana, i u Vojnom muzeju. 2007.godine postaje dobitnik Plakete zahvalnosti za rad. Nacionalni arhiv Alžira je utvrdio da je tokom svog rada Stevan Labudović snimio 83 kilometra filmske trake, 27 filmova i 274 fotografije, iz perioda 1959-1962. godine.

Povodom Sretenja, državnog praznika Republike Srbije, 2017.godine, predsjednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić odlikovao ga je srebrnom medaljom za zasluge u kulturi i javnim djelatnostima. Dobitnik je najvišeg opštinskog priznanja, Nagrade „21.jul“, Opštine Berane, kao i najvišeg opštinskog priznanja za 2016. godine gradske opštine Rakovica u Beogradu, gdje je živio više od 50 godina.

I kao penzioner, nastavio je svoja istraživanja, kao što je fotografisanje Srpskog vojnog groblja Prvog svjetskog rata u Alžiru. Jednu od izložbi na ovu temu, priredila je ,u holu Narodne skupštine Republike Srbije, i predsjednica Maja Gojković.

Jedan je od inicijatora i osnivača Društva prijatelja Alžira u Beogradu.