Bio je direktor Opšte bolnice u Beranama, predsjednik Komisije za etička i pravna pitanja Ljekarske komore, poslanik u Skupštini Crne Gore i Saveznoj skupštini, potpredsjednik SNP Crne Gore, dobitnik najvećih priznanja opština Berane i Andrijevica, odlikovan ordenom rada sa srebrnim znacima…

Preminuo čuveni beranski hirurg Milorad Bakić

Naš sugrađanin, čuveni beranski hirurg, dr Milorad Bakić preminuo je sinoć u 74. godini u Beranama. Sahrana će biti danas u 14.00 časova na groblju u selu Zabrđe u Andrijevici.

Doktor Bakić je bio pet decenija u medicini i važio je za jednog od najboljih hirurga u Crnoj Gori, a i šire. Spasio je veliki broj života kako građana Berana, tako i Crne Gore.

Rođen je u Zabrđu 1947. godine. Osnovnu školu je završio u Andrijevici, Gimnaziju u Beranama, a Medicinski fakultet u Beogradu, na kome je završio specjjalizaciju iz opšte hirurgije.

Od 1980. do 1991. godine bio je šef odsjeka Traumatologije hiruškog odjeljenja, a od 1991. do 1998. godine obavljao je dužnost direktora Opšte bolnice u Beranama.

Odlikovan je ordenom rada sa srebrnim znacima, a dobitnik i brojnih plaketa i priznanja.

Godine 1997. dobio je Nagradu 21. jul, najveće priznanje Opštine Berane, a dobitnik je i navećeg priznanja Opštine Andrijevica, Nagrade 17. jul.

Bio je član Predsjedništva društva ljekara Crne Gore i predsjednik Komisije za etička i pravna pitanja Ljekarske komore Crne Gore.

Više puta je biran za poslanika Skupštine Crne Gore, a bio je i poslanik u Saveznoj skupštini. Bio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP).

Supruga Mira je ljekar pedijatar, ćerka Ivana takođe ljekar, a kćerka Jelena profesor.

Ostao je posvećen liječenju građana i nakon penzionisanja. Od njega su u beranskoj bolnici imali priliku da uče mladi hirurzi.

Bio je na čelu tima bolnice koji je, važno je napomenuti, bio poznat po tome da je sastavio pet srca, nakon teških povreda, i četiri života spasio. O ovim podvizima pisali su domaći i mediji u regionu.

Ugledni doktor je bio učenik nadaleko čuvenog dr Branka Zogovića.

U jednom od poslednjih intervjua, kazao je:

Bolnica u Beranama je oduvijek bila rasadnik vrsnih hirurga. Mi smo učili od dr Branka Zogovića, čijih savjeta se i dalje sjećam. Oni mlađi su učili od nas i postali su vrhunski hirurzi i profesori univerziteta širom bivše SFRJ. Ovdje ne treba brinuti za kadar, samo ga treba čuvati i ulagati u zdravstvo„.

Berane je ostalo bez izuzetnog doktora i čovjeka.