U Varšavi (Poljska) je od 28. marta do 1. aprila održana Evropska atletska konferencija visokih performansi, u organizaciji Evropske atletske federacije.

U radu konferencije, a u svojstvu predstavnika Atletskog saveza Crne Gore, učestvovao je savjetnik u resornom sekretarijatu za sport Opštine Berane, Dragoje Rajković. Podsjetimo, on je ujedno bivši atletski reprezentativac, trener u AK „Lim“ (Berane) i član upravnog odbora Trenerske organizacije ASCG.

Konferencija u Varšavi je bila jedinstvena mogućnost da se razmijene iskustva i ideje sa kolegama iz čitave Evrope, iz 50 država, istakao je.

„Konferenciju je otvorio i zatvorio potpredsjednik Evropske atletske federacije Dobromir Karamarinov. Glavne teme su bile stvaranje najpovoljnijih uslova za vrhunske rezultate, zatim odnosi sa javnošću, ishrana sportista i prevencija povreda, adaptacija i oporavak… Bilo je riječi o komunikaciji i vještini upravljanja timskim radom“, kazao je Rajković i dodao da su učesnici bili organizovani po grupama, te su kroz razmjenu iskustava mogli konkretnije da pristupe problematici pomenutih tema.

„Od poznatih predavača izdvojio bih Karina Torneklinta (glavni trener i vođa nacionalnog tima Švedske), Pjotira Hačeka (višestruki osvajač olimpijskih medalja i predstavnik Atletksog saveza Poljske), zatim Viki Hajtona, Marka Vasića, Biljanu Daničić (pr Ivane spanović) i druge“, rekao je naš predstavnik i naglasio na kraju:

„Kao osnov dobrih rezultata zaključak je da je neophodna jaka infrastruktura, organizovani klubovi sa stabilnim upravama, školovani treneri, benefiti za vrhunske rezultate, kao i atletski kampovi za atletičare koji imaju rezultate za visoke domete“.