Konferenciji u Podgorici, koju je organizovala Crnogorska panevropska unija u okviru Žan Mone projekta “Komuniciranje Evrope u panevropskim društvima” 2017-2019, a sufinansiralo Ministarstvo javne uprave Crne Gore, prisustvovao je Darko Stojanović, savjetnik u Službi predsjednika opštine.

tekst

Evropska unija (EU) se mora konsolidovati da bi bila veća i snažnija, a integracija država Zapadnog Balkana učvrstiće stabilnost evropskog kontinenta, ocijenjeno je na otvaranju konferencije pod nazivom Za Evropu: naučene lekcije komuniciranja procesa evropskih integracija u region, koja se održala od 7. do 9. juna u Podgorici.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Drljević kazao je da je kroz istoriju EU, politika jedinstva prepoznata kao jedan od ključnih mehanizama za uspostavljavanje mira, prosperiteta i otpora od konflikta, a da je, tek nešto kasnije, dobila obrise političkog projekta koji se, pored brojnih izazova, i danas uspješno sprovodi.

Na konferenciji su još govorili, između ostalih, predsjednik Međunarodne panevropske unije Alen Terenoar, šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, ambasador Rumunije u Podgorici Ferdinand Nađi i predsjednica CPEU Gordana Đurović.